Jsem si jistá, že každý z vás zápasí se sebou samotným a s otázkou, kdy už tedy konečně přijde ta chvíle, kdy si slavnostně nazujete běžecké boty a vyběhnete vstříc novým zážitkům. Omyl, ta chvíle sama nepřijde. Je to jen a jen na vás, jestli se přinutíte k pravidelné aktivitě, ale hlavně, zda v ní vytrváte.

Není nic snažšího a zároveň těžšího, než se vymlouvat na tamto a ještě na tohle. A vidět příčinu úplně v něčem jiném, než v sobě samotných. Vše se odvíjí jen a jen od naší mysli. Tak, jako dokáže neskutečně nabudit, tak zrovna tak může také odradit.

Kde začít?

Tak třeba už jen tím, že si pro začátek vymezíte dva dny v týdnu, které budou jen pro vás a pro váš běh. Pravidelnost je opravdu důležitá pro vaše tělo a jistě si na ní brzy zvyknete a přeměníte ji v příjemnou rutinu, na kterou se budete těšit.

Pro více váhavé můžou být skvělým přínosem společné výběhy ať už ve skupině, nebo se stejně namotivovanou kamarádkou či kamarádem. V případě společné domluvy už to nepůjde jen tak odříct a dopředu to vzdát.

Potřeba kvalitních běžeckých sedmimílovek

Není nic jednoduššího, než si obstarat kvalitní pár běžecké obuvi. Zajisté spousta z vás namítne, že na tom není nic zvláštního a nebo, že žádnou obuv nepotřebujete a zvládnete to v obyčejných teniskách. Tak na to zapomeňte. Kromě zdravotních důvodů to má i jiný důvod.

Nic nezamrzí tolik, jako pohled na skvělé botky povalující se v koutě. Proto si pořiďte co nejdražší a nejmodernější, aby vás to pořádně bolelo v případě vašeho lenošení. Samozřejmě s přihlédnutím na vaši finanční situaci.

Na rozdíl od jiných pohybových aktivit není tato investice nijak závratná. Pohyb na čerstvém vzduchu vás nebude téměř nic stát a ještě vám zdarma pořádně prokrví orgány a okysličí mozek.

Věčné argumenty

Dalším argumentem proč neběžet může být to, že nevíte, jakou trasu máte zvolit, jaké tempo a jakou vzdálenost. Běžte v tempu rychlejší chůze do té doby, pokud vás únava neochromí a s trasou si nelámejte hlavu. Jednoduše následujte své kroky tam, kde se rádi procházíte.

Jestliže ani tato tvrzení nebyla pádným důvodem, proč začít, tak co třeba to, že by jste mohli zredukovat svoji váhu? A hlavně by jste si ji mohli udržet? Kila půjdou dolů snadněji spolu s úpravou jídelníčku a pitného režimu. A získaná kondice je určitě vítaným bonusem. A to jsem ještě ani nezmínila to téměř nejdůležitější – psychickou pohodu. Pravidelnost pohybu zmírňuje psychické napětí, odstraňuje únavu a přispívá k optimističtějšímu pohledu na svět. Nic potom není nemožné.

Nemusíte myslet vůbec na nic. Stačí vypnout hlavu, soustředit se na svůj dech a jen následovat svoji obvyklou trasu a nebo horizont.

Radost z pohybu, posílení vlastního sbevědomí spolu s motivací

Pro vlastní povzbuzení je také důležité porovnání svého výkonu s ostatními. Hlavním kladem společného běhání je ale býti na stejné vlně spolu s ostatními běžci a díky tomu umocnění stejně prožitého zážitku.

Jestli jste zůstali vůči mým tvrzením i nadále imunní, tak to může napravit fakt, že si běháním samotným můžete posílit vlastní sebevědomí a víru ve své vlastní schopnosti. Nic totiž nedokáže povzbudit lépe, než další poctivě odmakaný trénink a následná chuť vítězství nad sebou samým.

Touha po zdokonalování se je zdrojem energie a je velice užitečná v době, kdy nás může přepadnout nechuť a nebo krize. Motivace hraje nezbytnou roli, která má na naši výkonnost nemalý vliv. Může být podpořena vylepenými motivačními hesly, plakáty vašich sportovních vzorů a nebo četbou výborné běžecké literatury (Běhání s Keňany, Zrozeni k běhu, Běžecká čítanka a jiné).

Běhaní je nakažlivé

Velice zajímavým faktorem může být i poznávání a potkávání stejně „nakažených“ sportovců, kteří si již život bez nějakého toho pobíhání nedovedou vůbec představit. Různá skupinová běhání a nebo různé běžecké akce či soustředění, kterých se můžete zúčastnit. Záleží jen na vás. Důvodů proč začít zrovna s během je spousta, zatím co proč nezačít, je většinou jen jeden. A to je vlastní lenost.

Přeji vám mnoho naběhaných jarních kilometrů a spoustu zábavy při tomto jedinečném sportu! :-)

Tak co, vyrazíte ven se jen tak zkusmo proběhnout? Anebo do toho skočíte po hlavě a rozběhnete svůj život novým směrem?


Autorkou článku je Martina Steklá, mladá běžkyně ze středních Čech. Nyní studuje Metropolitní Univerzitu v Praze, obor Anglofonní studia, trénuje a pobíhá v Úněticích nebo v Milovicích.