Konec srpna jednoznačně znamená konec léta. A s podzimem se opět blíží i mnoho hezkých běžeckých závodů. Termínovka je plná k prasknutí a nejen začátečníci, ale i zkušení závoďáci mají kolikrát dilema, kam se vydat. Jaké závody tedy není radno letos vynechat?

V Praze to bude žít. Už dnes

Prahu čeká na podzim hned několik mega-akcí. Při We Run Prague poběží již dnes tisíce běžců centrem města. Celkem je přihlášeno zhruba deset tisíc běžců a na trať je pošle držitelka světového rekordu v maratonu (2:15:25) Paula Radcliffe. Na startu nebude chybět obhájce vítězství Ondra Fejfar a opět pomýšlí na první místo.

Tisícihlavý dav poběží Prahou také za týden při O2 Grand Prix Prague. Zde se navíc dá očekávat zajímavý souboj trojice Milan Kocourek, Jiří Homoláč a Jan Kreisinger. Tito borci by mohli prohánět i špičkové evropské a africké atlety. „Jako novinku jsme v letošním roce připravili běžcům novou jednokolovou trasu, od které očekáváme velmi rychlé časy,“ říká Václav Skřivánek, ředitel závodu.

To říjnový závěrečný závod ze seriálu RunTour se odehraje v parku na Ladronce stejně jako loni. Premiérový ročník narychlo zorganizovaný v roce 2012 znamenal rekordní účast a tak se dá očekávat, že i letos se na start pěti nebo deseti kilometrů postaví stovky nadšenců do běhání. Několik běžců si dá všechny tři tyto masové závody, třeba Michal Bauer říká, že to je největší zábava.

Bohatou historii pak mají dva tradiční závody konané v Praze. Mistrovství republiky v silničním běhu na 10 km se opět uskuteční koncem září na trati vedoucí z Běchovic a opět se dá očekávat účast početné české špičky i mnoha rekreačních běžců. Nejstarší silniční závod v Evropě může nováčky překvapit stoupáním v závěru, k osobáku si proto na této trati připočítejte asi minutu, radí mladý špičkový běžec Milan Janoušek.

Krosaři si ještě měsíc a půl počkají, ti budou bojovat o co nejlepší čas na prestižní Velké kunratické v neděli 10. listopadu. S přihlášením ale není radno otálet, loni byla startovní listina plná po pár dnech.

I na Moravě se bude běhat

Nejen závodníci z okolí Brna nedají dopustit na Vokolo Priglu, letos se poběží 12. října. Závod běhající se kolem Brněnské přehrady sice nemá moc dlouhou historii, ale vše dohání skvělou atmosférou. Tu tvoří početná konkurence, mezi níž nechybí česká špička ani závodníci z Afriky. „Pocitu po dokončení úspěšného závodu se málo co vyrovná. Zažijte pocit únavy, čtrnácti kilometrů v nohách a krásného prožitku něčeho mimořádného,“ lákají na start pořadatelé. Také do Brna ještě letos zavítá seriál RunTour a bude to 14. září.

Na Moravě lze jen doporučit také TES Valachiarun, který se koná 21. září. V tomto případě se poběží vlastně tři závody – těžký, ale hezký horský běh na 18 km, desítka a také pětka. „Je to tam fakt pěkné a dobře uspořádané,“ říká trenér a neúnavný závoďák Zdeněk Smutný. Jedná se o závody pro celou rodinu, které se budou konat ve vsetínské Panské zahradě. Lákavé je, že všichni získají v cíli medaili a certifikát o absolvování závodu, stejně jako teplé jídlo a nápoj.

Také koncem září, ve státní svátek, se koná Svatováclavský běh v Blažovicích, přezdívaný Moravské Běchovice. Jedná se o závod zařazený do Triexpert cupu a také o závěrečný závod Jihomoravské běžecké tour. Organizace i zabezpečení i občerstvení jsou na skvělé úrovni. Zkušení běžci to ví a tak je zde každoročně vysoká účast.

Největším závodem na Moravě pak bude Hornická desítka, která se poběží ve Frýdku-Místku 2. listopadu. Loni se zde představili borci Milan Kocourek a Jiří Homoláč. V cíli slavil výhru Milan, přestože jeho mladší soupeř ho v úvodu držel v šachu. A oba stlačili čas pod půl hodiny. „To je obrovská akce se vším všudy. Jak s elitou běžců, cenami, tak s davem kondičních běžců,“ hodnotí akci Zdeněk Smutný. „Závod ve Frýdku-Místku je poslední letošní šancí na zaběhnutí rychlé silniční desítky,“ uvědomuje si Milan Janoušek.

Specifický závod s názvem Bobr cup se bude konat 5. října v Litovli a zde se utkají štafety ve sportech běh – horské kolo a kajak. Jedná se zároveň o Mistrovství ČR v této disciplíně. O týden později se pak poběží na Praděd nebo 17. listopadu v Brně v Jehnicích. „Závodů je na podzim strašně moc a jsou i malé a velmi hezké, tak se to dá těžko nějak vybrat,“ říká závěrem Zdeněk. Něco podobného, Spartan Race Czech, se koná také o týden dříve v lokalitě Bořetice – Kraví hora.

Běhá se po celé republice

Ve východních Čechách se zkušení běžci již těší na rychlou „desítku v Týništi“.http://www­.bezvabeh.cz/cla­nek/1147-tynistska-desitka-v-zasnezenem-lese-nejrychlejsi-pelouch-a-metelkova, kde v početné konkurenci a na přesně změřené trati v den státního svátku 28. října osobní rekordy jen padají nebo na Běh městem Hradec Králové, běžící se v polovině listopadu. Ale třeba John Cagwe si chválí Heřmanickou osmičku. V Heřmanicích u Lanškrouna se poběží 22. září a jedná se o jeden z novějších závodů, který je zařazen do Iscarex Cupu. Běží se zde čtyři dvoukilometrové okruhy a závod má díky povzbuzování diváků skvělou atmosféru.

Podařený je i běh 2hrady v Bradlecké Lhotě u jičínské Železnice, jenž se letos běží 28. září. Závod okolo zříceny hradu Bradlec a s cílem na hradu Kumburk má 7,2 kilometrů se součtem stoupání necelých čtyři sta metrů, povrch je smíšený. „Stručně musím konstatovat, že pořadatelé mysleli doslova na vše, od parkování, uložení věcí závodníků, občerstvení na trati i po závodě, dopravu z cíle zpět do centra závodu, bylo dobře finančně ohodnoceno absolutní pořadí,“ počítá klady John Cagwe.

Na Monaku u Slatiňan se pak poběží 28. září Malá cena a také 20. října Velká cena. Oba závody jsou zařazeny do Velké ceny východních Čech v bězích. A o překvapení na trati třeba v podobě stromů přes cestu není nikdy nouze. A kdo má radši delší tratě, může si na tamních tratích zaběhnout půlmaraton a maraton, to bude 21. září. Pokud se přesuneme z pardubických trailů na hradecké silnice, je třeba zmínit silniční desítku v okolí Sedloňova v Orlických horách, která se běží v sobotu 5. října. Traťový rekord drží časem pod 30 minut Ivan Uvízl.

Z malých závodů pak lze zmínit třeba Drozdův lesní běh, který se poběží 13. října v Kolíně. Dlouhá tradice (jedná se čtvrtý nejstarší běh u nás), atypická trať 4,2 km a skvělá atmosféra lesního běhu, to jsou hlavní znaky tohoto běhu. Mnoho menších, ale hezkých závodů, se poběží během všedních dní v Praze, většina z nich je zařazena do vysokoškolského poháru.

Maratony i něco delšího…

Podzimní počasí je ideální také na zaběhnutí si osobního rekordu v maratonu. A kde? Možností je spousta. Třeba 28. září se poběží nejstarší půlmaraton v Česku, ten Ostravský. A kdo se na královskou distanci ještě necítí, může si dát půlku. A stejně tak i při Košickém mezinárodním maratonu míru, který se koná 6. října a letos je zařazen i do poháru RunCzech. Tento závod je s letošním jubileem (90. ročník) dokonce nejstarším maratonem v Evropě, jen Boston začal psát svoji historii dříve. Kdo ještě potřebuje potrénovat, může se chystat na Loučovický maratón, ten se koná až 3. listopadu.

Hned několik maratonů se poběží v Německu a komu by stačil půlmaraton, může se v polovině září vydat do Ústí nad Labem. Rovněž hezký bude půlmaraton Morvským krasem, který se však v Blansku koná již zítra. Krásný je i Baroko půlmaraton Plasy (7. září), který také není o rychlých časech, ale o kráse přírody. Zde se ale běží i maratonská trať.

A ti, kterým je i maraton málo, se jistě už těší na B7. Beskydská sedmička je 87 kilometrů dlouhý závod v Beskydech. A důvod? „Protože trail running a protože se to běží v našich krásných Beskydech,“ říká Petr Martinek.

Mnoho závodníků se těší i na Brněnský masakr, tedy 61 km s převýšením 1984 metrů. Časový limit je 14 hodin a účastnický 500 běžců. Dnes, 21 dní před startem, čítá startovka již téměř 300 přihlášených. „Je to po trasách, který znám a jsou moc krasný. A navíc to bude rozhodně ´masakr´ a první ultra,“ těší se například Tomáš Kristek.

Tak už víte, na jaký závod vyrazíte?


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nejčastěji jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.