Než jsem poznala běh, vystřídala jsem několik sportů, včetně posilovny, aerobiku, alpiningu, zumby a inline bruslí. Kolečkové brusle mě z toho chytly nejvíce, bruslila jsem jak o závod.

Ale jelikož přes zimu se moc bruslit na kolečkách nedá, hledala jsem něco jiného. Kolektivní sporty mě moc neberou a tak jsem si řekla, že zkusím běhat.

Prostě jen tak vyběhnu a uvidím. Nevěděla jsem o běhu vůbec nic. Vyběhla jsem v botách z tržnice a v bavlněném tričku. Asi po 2 km běhu jsem myslela, že vyplivnu plíce a pokoušely se o mě mdloby. Prostě jsem vůbec, ale vůbec neuměla běhat, natož dýchat. Neuběhla jsem souvisle ani 3 km.

Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že po necelém roce běhání uběhnu 1/2 Maraton, tak se mu vysměji. Dnes je to asi jeden a půl roku co běhám a mám za sebou 1/2 Maraton s (pro mě) docela dobrým časem, dvakrát jsem si zaběhla závodně desítku a letos mě čekají dva 1/2 Maratony, na které se strašně těším. Dnes uběhnu i 30 km v pohodě.

Když jsem začala běhat, zrovna jsem měla docela velké zdravotní problémy a v tu dobu mi zjistili celiakii, při které bohužel musím dodržovat přísnou doživotní bezlepkovou dietu. Chci tím jen říct, že díky běhu jsem to zvládala tak nějak lépe. Pomáhal mi.

Myslím, že běh je také o poznání sama sebe. Nikdy bych totiž nevěřila, že mám v sobě tolik vnitřní síly. Běhu jsem totálně propadla a nedokážu si už bez něho představit svůj život.

Protože díky němu jsem začala mít ráda i sama sebe, začala jsem život vnímat tak nějak jinak, užívám si života a raduji se z maličkostí. Třeba jen z toho, když mi v lese přes cestu přeběhne stádo srnek.

Když běžím, tak se usmívám. Vím, že některým lidem u nás připadám divná. Ale mě je to jedno. Protože já jsem prostě šťastná. Vždy se těším, až obuji své botky a vyběhnu do svého lesa. Je mi tam strašně dobře, bez lidí a toho dnešního chaotického světa.

Běh mi pomáhá zvládat všechny problémy a starosti. Jsem ráda, že jsem vydržela nevzdala to. Běh je má velká láska. Díky za tyto stránky, je tady totiž takových šílenců jako já hodně a to mě těší.

Protože všichni tady máme jedno společné a to je láska k běhu a životu.

Přeji všem moc krásné a dlouhé běhání.