Začali jste před pár týdny či měsíci běhat. Postupně jste přešli z čisté chůze na tu indiánskou (kombinovanou s během), až jste se dopracovali k souvislému běhu 5–10 km dlouhému. Čím více jich máte za sebou, tím rychleji to zvládáte, občas si přidáte nějaký ten kilometr navíc. Přichází čas dalšího téměř nevyhnutelného kroku – přihlásit se na svůj první závod.

Máte z toho ale obavy. Zvládnu to? Jak se mám připravit? Nebudu úplně poslední? Nebudou se mi smát? Chybí mi závodní vybavení… Na obrázcích ze závodních reportáží jsou samí vyšvihaní a oháklí borci (a borkyně) a to ve vás může vyvolávat neoprávněný dojem, že tam jaksi nepatříte. Jsou tyto obavy oprávněné? Pokusím se vás přesvědčit, že nikoli:

1. Každý musel někdy se závoděním začít a nikdo (až na velmi vzácné vyjímky) hned nezvítězil.

2. Reportáže ukazují převážně borce na čele a nebo hlavní skupinu kousek za nimi. Logicky se jedná o ty nejvyšvihanější a nejlépe obuté a oblečené borce. O kousek dál už ale vždy najdete běžce všech velikostí i tvarů. A nikdo se jim nesměje! Na velkých závodech se v cíli obvykle dočkají stejných ovací jako vítěz a na těch malých si jich nikdo moc nevšímá (stejně jako vítěze).

3. Pokud zvládnete 10 km v tréninku, zvládnete je i v závodě. Napoprvé bude vůbec nejlepší, když prostě zvolíte své tréninkové tempo a případné euforické zrychlení si necháte až na cílovou rovinku. Hlavně se nenechte vybláznit hned od začátku adrenalinem, který vám společný start a závodní atmosféra nalije do žil.

4. Že nikdy nic nevyhrajete? Nic není nemožné. Na některých závodech bývá spousta kategorií a zejména ti starší a krásnější z nás mají často šanci na bednu už při pouhém dokončení závodu v jakémkoliv čase.

5. Pokud nechcete být v cíli ten úplně poslední, vyberte si spíše masovější závod. Téměř na každém z nich běží několik borců čistě s cílem doběhnout poslední a kdybyste jim to pokazili, budou se za to na vás zlobit. Klidně si nenápadně počkají někde před cílem – a nezřídka za to bývá vypsána i speciální cena od pořadatele!

6. I když budete v cíli úplně poslední, nikdo se vám smát nebude. Vždyť jste na trati bojovali nejdéle ze všech! Proletět zlehka desítku za 28 minut umí kdejaký Keňan, ale máknout si na ní přes hodinu, to už chce pořádný výkon a charakter!

7. Čím pomaleji svůj první závod dáte, tím světlejší budete mít vyhlídky na osobní rekord v těch dalších. Možná vás to překvapí, ale většina startovního pole nezávodí s Homoláčem a Orálkem, ale se svými osobními rekordy.

8. Ještě častěji budete bojovat o traťové rekordy! Osobní rekord si zpočátku vylepšíte téměř každým startem, ale po pár závodech už to tak být nemusí. Ten traťový pak můžete překonávat každý víkend po několi let, protože mezi jednotlivými starty budete mít celý rok na trénink…

Gif: YouTube, RunCzech

9. Ať už bude váš výsledek v cíli jakýkoliv, vlije vám do žil novou chuť a motivaci do tréninku (viz. předešlé dva body)

10. Budete mít něco (tričko, medaili, diplom, startovní číslo,…), čím můžete při vhodném umístění (medaile na zdi doma nebo na pracovišti, tričko na práce na zahradě,…) naznačit části vašeho dosud netušícího okolí, že mají co do činění s výkonnostním sportovcem (tento bod aplikujte, až budete vnitřně spokojeni s vlastním výsledkem a časem, protože vyvolává doplňující dotazy…)

11. Chcete, aby se vaše děti hýbaly a neseděly celý den u počítače? Jděte jim příkladem a vemte je na závody s sebou. Zatímco vy v sobě najdete motivaci pravidelně běhat i bez závodu, právě u dětí jsou závody tím nejlepším spouštěčem pravidelného pohybu venku.

12. Při tréninku běháte stále stejnou trasu? Každý závod vás zavede jinam, na jiný profil i povrch. Rozšíříte si svou běžeckou gramotnost…

13. Běháte stále stejným tempem? Závodní situace vás samy donutí občas zrychlit (i zpomalit pokud to první přeženete). Váš další trénink bude určitě pestřejší.

14. Právě na závodech najdete nové přátele a potenciální sparingpartnery. Někoho, kdo si s vámi o běhání rád popovídá, poradí vám a případně si i od vás nechá poradit (všichni máme přece radost, když můžeme poučovat druhé).

15. Po několika málo závodech v okolí (a u jednoho určitě nezůstane!) si najdete soupeře podobné výkonnosti. Nic vás nebude motivovat k dalšímu tréninku více, než tato osoba a u něj to bude stejné.

16. Nikde jinde neuvidíte pohromadě více běžeckých bot, hodinek, oblečení, kompresních podkolenek, čepic,… Tady navíc s možností ihned se zeptat uživatele na spokojenost a uživatelské tipy!

Zapoměl jsem na něco? Co vás přivedlo nebo přivede na start prvního závodu? Uvidíme se někde na startu?