Další, v pořadí jedenácté lysohorské klání, nás opět přivedlo na parkoviště u hotelu Visalaje ve Vyšní Mohelnici. V listopadu si zde dalo dostaveníčko více než dvě stě závodníků, tentokrát, možná z důvodu náročnosti trasy, se na start postavilo „pouze“ 122 fanoušků adrenalinového běhání.

Účastníci tohoto závodního seriálu nejsou žádné měkoty, které by odradilo pár decimetrů sněhu navíc, ale sobotní slabší účast můžeme přičíst tomu, že absentéři odpočívali a ladili formu na příští víkend, kdy se koná Lysohorská 24. Budou ve dvojicích stoupat střídavě k vrcholu Lysé hory, a to nepřetržitě čtyřiadvacet hodin.

Startu této etapy předcházela emotivní a téměř husí kůži nahánějící minuta ticha za skvělého sportovce a člověka, pana Jiřího Rašku, který většině Lysacupistů zůstane navždy v paměti i tím, že právě on odstartoval letošní ročník Lysacupu.

To tomto trochu smutném začátku se s asi patnáctimutovým zpožděním vydal peloton na těžkou cestu k vrcholu.

Na oficiálních stránkách závodu je vypsána i anketa na letošního celkového vítěze. Zatím v ní má největší důvěru tipujících loňský korunní princ Radim Kasalík, který její oprávněnost potvrzuje v posledních etapách naprosto beze zbytku.

Minulý týden se mu podařilo spolu s Ondrou Horákem vyhrát „pekelnou“ etapu z Lubna a to, že je nejen skvělým běžcem, ale i velkým bojovníkem, ukázal i na Visalajích. Mimochodem zde se mu dařilo i ve druhé etapě, kterou tehdy ještě na suché a sluncem zalité trati pozdního babího léta vyhrál před Vladanem Šindelkem.

Tentokrát mu nejlépe sekundoval jeho aktuálně největší soupeř v boji o žlutý trikot, loňský vítěz Ladislav Sventek. Třetí místo patřilo mladému objevu letošního ročníku Tomáši Lichému.

Těžké podmínky naprosto dokonale sedly týmovému parťákovi Radima Kasalíka Oldřichu Kokoškovi, který čtvrtým místem udělal velké zamětřesení ve výsledkových statistikách. Podobně se předvedl svou sedmou pozicí i Richard Ručka z týmu Jump sport Moira.

Parádní výkony předvedli mnohým mladým běžcům v závějích padesátníci, kteří do cíle dorazili v pořadí Tomáš Bohatý, Jirka Zátopek a Petr Škrabánek na 13.,16. resp. 17. místě.

S náročnými podmínkami tentokrát bojovolo celkem devět žen, z nichž byla opět suverenní Tamara Stonová, která i v hlubokém prašanu obdivuhodně drží svou bilanci vyrovnaných výkonů. Druhá doběhla nejlepší juniorka, v barvách orlovského X-Trail startující, Denisa Bartošová. Na třetím místě skončila Veronika Jerglíková, která příští týden absolvuje LH24.

V týmech se tentokrát nejlépe vedlo (mo)mentálním opavským dupám, které v posledních etapách svádí úspěšně velmi srdnaté souboje s lídry ze slovenského Inov-8run.sk. Zároveň se tímto triumfem Opaváci v celkovém pořadí dostali na druhou příčku před X-Cobras. Vyrovnaný je i souboj o celkovou osmou příčku, kterou stále drží frýdeckomístecký PepaTeam před sestavou Valašského království.

Výsledky poslední etapy dostaly do vedení Radima Kasalíka, který odskočil Ladislavu Sventekovi na rozdíl pěti bodů, což při umístění na špici dává rozdíl jediného místa. Třetí, s odstupem dvaceti bodů na vedoucího muže, je Tomáš Čer, ale bude zajímavé, jak dopadne příští etapa ze Šancí, která by svou kratší délkou a o to větším převýšením mohla vyhovovat právě cyklistovi v barvách kavinského BK SAK.

Je víc než pravděpodobné, že letos bez barevného dresu opět nezůstane loňský vítěz Sventek, který kromě boje o žlutý trikot, téměř neochvějně drží i zelený pro běžce nad čtyřicet let.

Slovenští Inov-8run.sk kromě toho mají i další želízko v ohni, bílý trikot pro juniorského šampiona po loňském kralování Josefa Bebčáka letos hájí Ondřej Žniva.

Modrý trikot taky neskutečně zvedá motivaci a úroveň výkonů jednotlivých zájemců a pokud o něj bude ještě letos někdo chtít připravit Roberta Hegeduse z VZS Ostrava, bude muset začít porážet borce v první desítce.

Výsledky

Fotogalerie Racingu Olešná

Fotogalerie Františka Rašky

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)

Video Jarka Wojtyly z VZS Ostrava:

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL