Na každého z nás časem dopadne běžecká krize. Je mnohdy těžké včas ráno vstát a odtrénovat jednotku, když večer padáme únavou. V tuto chvíli je těžké najít v sobě motivaci.

Co dělat, abychom tomu nepodléhali?

Hledání motivace není snadné, pokud ve vás touha po běhání není silná. Existují lidé, kteří to nechápou a jejich denní trénink je pro ně zcela přirozený. Stejně jako pro někoho kouření cigarety nebo zapnutí televizoru po návratu domů.

Ale mnoho z nás, a to zejména začínajících běžců, potřebuje podporu. Protože venku je už šero, bouřka nebo příliš horko, nebo jsou unavení, dva měsíce už neběhali, a teď je pro ně těžké začít nebo nemají s kým.

Samozřejmě že důvodů, proč nevyjít z domu, je nekonečné množství. Museli bychom na BezvaBĚHu uspořádat soutěž o nejlepší výmluvu: „Proč jsem dnes nebyl běhat?“ Pravděpodobně by bylo odpovědí stovky, neli tisíce.

Dost přemýšlení a hledání dalších výmluv. Za prvé – pamatujte, že když jste běhali pravidelně, vždy se vám podařilo najít čas na trénink. Protože jste chtěli – takže pokud chcete i nyní – čas se vždycky najde. Navrhujeme vám některé užitečné rady, jak se účinně motivovat. Máte-li jakékoli další návrhy – napište nám je do diskuze.

Společnost

Najděte si kamaráda a běhejte společně – nejlépe ve svém okolí. Může to být někdo známý nebo neznámý, který už běhá. V mnoha městech jsou běžecké kluby, na různých místech se konají společné tréninky. Taky se můžete snažit přesvědčit svého manžela, manželku, přítelkyni či přítele.

Závody

Najděte si v termínovce v nějakém blízkém termínu běžecký závod na libovolnou vzdálenost, na který byste se mohli připravit. Když si zapíšete datum závodu (a možná i očekávaný výsledek), a pověsíte jej na viditelném místě ve vaší domácnosti, budete vědět, že máte absolvovat několikrát trénink, abyste se na závod mohli připravit. Cíl může být lehký, například 5 km, ale ne příliš ambiciózní, protože by vás to mohlo odradit.

Kalendář – tréninkový deník

Určete si kolikrát týdně chcete chodit běhat, minimálně však 2–3 krát, tréninky si zapisujte do kalendáře nebo do našeho tréninkového deníku. Samozřejmě jen ty, které jste již odběhli. Pokud uvidíte v kalendáři nebo deníku ve středu mezeru, budete vědět, že se budete muset trošku překonat a nejlépe ještě dnes večer odklusat pár kilometrů. V rámci našeho tréninkového deníku můžete nahlédnout do deníků svých přátel a soupeřů. Budete mít každý den přehled, kolik, kdy a jak rychle odběhali tréninkovou dávku vaši kamarádi.

Anděl strážný

Požádejte někoho, kdo by vás v tréninku „kibicoval“. Může se vás čas od času zeptat, jestli jste byli na tréninku nebo vás trošku „srovnat do latě“, když si začnete stěžovat a hledat výmluvy proč nejít běhat. Vyberte si člověka, na kterého se pak ale za to nebudete zlobit.

Volno

Pokud máte malé děti, domluvte si schůzku s manželkou / manželem, který je bude hlídat, aby jeden z vás mohl jít na trénink. Bude to váš volný čas, budete mít trochu klidu od domácího shonu, můžete jít ven a klidně při běhu poslouchat hudbu.

Změna prostředí

Vybírejte si nová místa k tréninku, například zkuste běžet do sousedního města nebo vesnice, běhejte v parku, kde jste nikdy nebyli. Zkuste se vydat na hory, vezměte si mapu a zkuste běhat pro orientaci, změny mají na nás pozitivní dopad, všude je možné něco nového objevovat.

Běhejte do práce

Pokud nemáte kdy běhat, protože máte příliš práce, běhejte do ní (pokud zrovna nepracujete doma :-). Pokud pracujete příliš daleko, můžete cestu sloučit s jízdou autobusem nebo vlakem. Budete si muset vzít sebou nějaké oblečení, ale pak nebudete muset myslet na trénink, kde a jak jej absolvovat. A pokud nemáte možnost se v práci dát dohromady, běhejte z práce domů.

Slibujte si odměny

Jednou za čas, nejlépe po nějakém přípravném období, si dávejte odměny. Můžete si například koupit nové boty nebo něco menšího a levnějšího, třeba láhev na vodu, čelenku, ponožky, startovací balíček na nějaký zajímavý běžecký závod, cokoliv co vám přijde na mysl. Kéž by to byla mrkev :-)

Kontrolujte si své postupy

Zkuste popřemýšlet o kolik vteřin nebo minut jste schopni se zlepšit na té či oné distanci v tréninku nebo v závodě. Pokroky jsou pro většinu z nás motivující.

Časem, při troše vůle a odhodlání zjistíte, že už si vlastně ani nepamatujete jaké to bylo neběhat. Zjistíte, že běh se stane ve vašem každodenním životě přirozenou činností

Stále však budete potřebovat několik malých triků, jak obelhat lenivost. Ale to už bude vypadat úplně jinak. Už víte jak na to.