Pro mnohé je maraton obrovská výzva. Nejčastější cíle běžců jsou „to dát“ pod 3:00, 3:30 a pod 4:00h. Na Runersworld.com se můžete dočíst, že kdo chce běžet maraton pod 3:00 hod., měl by zvládnout závod dlouhý 10 km za 38:20 min.

To je to, co mně donutilo napsat pár řádek na tohle téma, nejsem žádný expert ani trenér, budu čerpat ze svých zkušeností.

Od atletické dráhy po maraton

Jsem hluboce přesvědčen, že každý běžec by měl začít na krátkých vzdálenostech, zejména pak na dráze, kde se po určité době vyběhá a získá cit pro tempo, odolnost proti stereotypu a získá techniku běhu, která mu významně pomůže v přípravě na maraton.

Většina světových maratonců začínala na dráze a až v pozdějším věku přešli z pětky na desítku a maraton.

Pamatuji dobu, kdy maraton nemohly běžet osoby mladší 21 let a to nemluvím o ženách. Dnes už někteří otcové, a je to i mezi běžci docela běžná věc, svoje ratolesti pouštějí v deseti dvanácti letech na tratě dlouhé pět a více kilometrů.

Tyto děti většinou „zazáří“ maximálně do dvaceti let a pak už je nikdo na dráze ani na silnici neuvidí.

Buďte trpěliví

Maraton a dlouhé běhy by měly být podle mne vyvrcholením našeho běhání. Proto také našim zájemcům o běh vždy zdůrazňuji, že se z nich běžci stanou po 7–8 letech. Nic se nemá přeskakovat, vše chce trpělivost a posloupnost.

V praxi mám vysledováno, že běžec, který absolvuje 10 km pod 38:30 min. a 1/2 maraton pod 1:25 h, má šanci zvládnout maraton pod tři hodiny.

Adept, který běhá desítku pod 45 min, 1/2 maraton pod 1:40 h, má reálnou šanci zaběhnout maraton pod 3:30 h. Ten, kdo umí 10 km pod 50:00 min., 1/2 maraton pod 1:51 h, by měl zdolat maraton pod 4:00 h.

Samozřejmě také záleží na věku a dalších jiných záležitostech. Myslím si však, že kdo má méně než 40 let a chce běžet maraton za nebo těsně pod 4:00 h, tak ať raději potrénuje a počká, až bude připraven na lepší čas než jsou ony čtyři hodiny.

Často to pak vypadá divně, když mladý člověk odpochoduje maraton za čtyři hodiny a pak se tím ještě někde pochlubí.

U mně je takový běžec nepřipravený a takový čas je nehodný takto mladého člověka.


Autorem článku je Miroslav Kravčík, otec zakladatel BK SAK Ložiska Karviná, několikanásobný medailista z veteránských ME, MS a OH. Kromě běhání taky „ujíždí“ na dobře vychlazené dvanáctce zn. Radegast.