„Můj brácha má bezva bráchu, ten za vzor sloužit by moh´, můj brácha má bezva bráchu, má to štěstí ten hoch…“

Jak jste se mohli před nedávnem dočíst, setkali se v Praze někteří příznivci našeho hnutí „BezvaBĚH pro bezva lidi“ v kostele sv. Kříže v ulici Na Příkopě s bezva knězem Pavlem Čápem. Jelikož setkání proběhlo na Maratonské mši a zanedlouho poté startoval maraton, nebyl čas si s naším kamarádem popovídat. Stalo se tomu až včera, kdy Jindra bráchu Pavla vyzpovídal:

Pavle, dozvěděli jsme se, že po letošním Pražském maratonu jsi se zařadil do řad Silver PIM Kings. Jaký byl tvůj počáteční motiv běhat maratony v Praze?

Roku 2000 jsem šel v Praze po Václavském náměstí a viděl jsem tam velký stan Expo marathon. Nakoukl jsem dovnitř a zjistil jsem o co jde. A protože jsem si stále držel formu běháním a dělal jsem dříve lehkou atletiku závodně a nikdy jsem maraton neběžel, tak mě to lákalo zkusit si jednou v životě zaběhnout tuto vzdálenost. Přihlásil jsem se tři týdny před startem na můj první maraton, trochu jsem potrénoval a šlo se na to. Dopadlo to dobře. Celý závod jsem nepřetržitě běžel a byl to opravdu super zážitek.

Jak dlouho běháš? Zabýval jsi se běháním na jiné úrovni než rekreační?

Běhám již od dětství, protože jsem chodil na základní sportovní školu. Dělali jsme tam mnoho sportů a později jsem se specializoval na delší tratě, protože jsem byl drobnější a lehčí postavy. Závodně jsem běhal tak 8 let. Potom jsem pokračoval už jen v rekreačním běhání a sportování.

Jak dokážeš skloubit běžecký trénink s prací kněze?

I když práce kněze vyžaduje hodně času a energie, je to povolání na plný úvazek, tak je dobré se někdy trochu odreagovat a pročistit hlavu. Já to dělám právě běháním, kdy v přírodě mohu promýšlet mnoho věcí nebo se i modlit za mě svěřené lidi.

TIP: Čtěte také Pražský mezinárodní maraton s bezva knězem Pavlem Čápem.

Považuješ za důležité, aby lidé běhali ?

Považuji za důležité, aby se lidé hýbali – tedy nějakým způsobem sportovali. Naše tělo je k tomu uzpůsobeno. Jinak bez pohybu si zbytečně přiděláváme zdravotní problémy. Člověk je jednota duše i těla a když dobře funguje tělo, tak z toho má prospěch i naše duše – tedy naše duchovní část osobnosti. Navíc sport může vychovávat k trpělivosti, k pokoře, protože si člověk uvědomuje své hranice, k vytrvalosti a jiným dobrým vlastnostem. Člověk může bojovat i proti lenosti a učit se žít s druhými lidmi, pokud sportuje v nějaké skupince kamarádů. Já jsem předešlých devět pražských maratonů běžel s mladými lidmi právě z tohoto důvodu. Na jedno naše setkání „mladých maratonců“ jsme pozvali presidenta PIM, Carla Capalba, který nás povzbudil do dalšího běhání.

Co ti dává běh?

Běh mi přináší radost, odpočinek, výzvu překonávat sám sebe a svoji pohodlnost. Umožňuje mi udržovat se v dobré kondici, kterou někdy potřebuji pro svoji práci s mládeží.

Co by jsi vzkázal běžcům a pak především těm, kteří chtějí začít běhat, proto aby se cítili bezva?

Těm, kteří se rozhodují zda běhat či ne, bych chtěl říci, že to stojí za to. Pravidelný pohyb jim pomůže zlepšit způsob života, přinese jim lepší náladu a naučí je snadněji překonávat překážky.

Viděl jsi již internetové stránky běžeckého hnutí „Bezva běh pro bezva lidi“?

Stránky jsem ještě neviděl, ale už se na ně chystám. Bude to pro mne jistě milé překvapení.


Brácha Pavla, Jindra Čáp, přezdívaný Bača, studoval sociální pedagogiku v Římě, v současné době pracuje s nevidomými. Má rád dobré víno – zejména pak Chianti z Toskánska a Barbera ze severní Itálie z oblasti Piemonte. Je také fajnšmekrem přes panenské olivové oleje.