27.srpna – 2.září se ve francouzském Chamonix konal 10.ročník nejtěžšího a nejpopulárnějšího horského ultramaratonu v Evropě The North Face Ultra – Trail du Mont – Blanc.

Již popáté zvítězila v soutěži žen Britka Elizabeth „Lizzy“ Hawkerová. Mezi muži triumfoval Francouz François D'Haene.

Závod dokončili i čeští závodníci: Petr Kučera, Tomáš Svoboda, Patrik Bartík, Jan Babický, Radim Slezák, Michal Vavák a Čechoitalka Martina Juda. Někteří z nich si vybojovali účast v tomto trailu na loňské Beskydské sedmičce nebo Pražské stovce.

Letošní jubilejní ročník slavné North Face Ultra – Trail du Mont – Blanc bude jistě připomínán jako jeden z nejtvrdších za celou jeho desetiletou historii. Začátek září všem účastníkům ukázal v místě startu a okolí nejvyšší hory Evropy nadcházející zimu. Těžké deště, nízké teploty, ledové větry a padající sníh nad 2000m n.m. donutily organizátory změnit všechny trasy – PTL, TDS, CCC i UTMB.

UTMB nejslavnější cesta byla zkrácena z původních 166 km na 103 km. Běželo se z Chamonix Les Delevert St Gervais, Les Contamines a La Balme a po obrátce zpět do Les Contamines, Les Houches, pak ve směru na Argentire a zpět do Chamonix. Součet nastoupaných kilometrů činil asi 6000 metrů. 2482 startujících, kteří stáli na v pátek v 19.00h na startu, čekala opravdu velká výzva.

První v cíli s časem 10:32:19 se objevil Francouz François D'Haene. Téměř o půl hodiny později Švéd Jonas Buud a po 11 hodinách a 19 minutách doběhl Američan Mike Foot.

„Někdy se váš nejdůležitější závod neuskuteční na trati, ale ve vaší hlavě. V letošním roce se ukázalo, že je třeba se podívat dovnitř sebe a zůstat v klidu. Počasí se nedá ovládat. Ráda bych poděkovala všem lidem, kteří mi fandili,“ řekla Hawkerová v cíli.

Je třeba poznamenat, že „Lizzy“ v UTMB skončila na 16. místě mezi všemi startujícími.

57% účastníků ustoupilo z mírnější trasy TDS, která doznala nejmenších změn.

Také účastníci týmové soutěže PTL se potýkali s obrovskými problémy. Navzdory tomu, že se 67 týmům podařilo dosáhnout na nejvyšší bod na trase (Col de l'Ane, 3033m n.m.), v noci z pátku na sobotu, po kolena ve sněhu, dosáhlo Col de la Seigne (2516m n.m.) jen 5 týmů!

Televizní přenos z The North Face ® Ultra-Trail du Mont-Blanc ®, který se vysílal v přímém přenosu na internetu, sledovalo téměř milion lidí na celém světě. Více než polovina účastníků závodu si aktivovalo speciální aplikaci Live Trail, jejíž prostřednictvím byly výsledky publikovány v reálném čase na Facebooku.

Výsledky

Oficiální stránky závodu

Start:


Oficiální video: