Keňan Patrick Makau, nejrychlejší maratonec historie, se již brzy představí v Praze. Poběží Mattoni Grand Prix Praha, na jejíž trať se běžci vydají již v sobotu.

Závod je součástí přípravy závodníka na maraton ve Frankfurtu, rozhodně se ale nedá předpokládat, že by běžel pomalu. „I když je držitelem světového rekordu v maratonu, jeho osobák na desítku je lepší než rekord závodu. Takže se těšíme, že bude na tento čas útočit, ačkoliv je v plné přípravě na marathon,“ říká na adresu hlavní hvězdy manažerka elitních atletů Jana Moberly.

Makau zaběhl nejrychlejší desítku za 27:27 před pěti lety v Berlíně, traťový rekord v Praze pak stanovil loni jiný Keňan, Philemon Kimeli Limo s časem 27:34.

Patrick Makau se letos paradoxně nezúčastnil olympijských her, neboť musel kvůli zdravotním problémům pár dní vynechat trénink a z jarního maratonu v Londýně odstoupil. Neměl tak zaběhnutý čas, ale prezident keňské atletické federace pár týdnů po jeho světovém rekordu v roce 2011 vyhlásil, že Makau již v olympijském týmu je. "Neměl jsem sebemenší obavu, že by to nemělo vyjít,“ vzpomíná Makau.

Všichni, kdo si chtějí zaběhat se světovým rekordmanem, mají šanci. Veřejný trénink přístupný pro všechny zájemce se bude konat dnes od půl šesté večer v pražské Stromovce.

Patrick Makau ale nebude jediným, kdo může atakovat hranici 28 minut. Ambice na pokoření tohoto času mají i Keňané Boniface Kirui a Henry Kiplagat, předloňský vítěz Mourad Marofit z Maroka, anebo Japonec Jošinori Odaka.

Africko-Evropský souboj

V závodě žen na 5 km lze očekávat souboj o zlato mezi tradiční účastnicí závodů RunCzech.com Tadelech Bekele s polskou olympioničkou Karolinou Jarzynskou, rychlá bude i britské reprezentantka Katrina Wooton.

Čeští diváci se mohou těšit na české olympioniky Jana Kreisingera a Ivanu Sekyrovou. Oba zvládli olympijský maraton na výbornou a jsou hlavními favority sobotního závodu. Jan Kreisinger se pokusí zlepšit své maximum na silniční desítce, které nyní činí 28:56. „Po Londýně jsem týden odpočíval a pak pořád trénoval. Jsem připraven," prohlásil atlet před závodem.

Na olympiádu již nyní myslí dvě sedmnáctileté slečny z projektu Czech Maraton Hopes, dvojčata Anežka a Eliška Drahotovy, obě budou rovněž na startu. Nebude chybět ani několikanásobná vítězka noční Grand Prix Petra Kamínková, která již mluví o konci vrcholové kariéry.

Kromě nich se na závod chystá dalších šest tisíc závodníků, kteří jsou z 56 zemí. I mezi běžci, kteří nemají ambice na přední pozice, lze nalézt zajímavé osobnosti. Poběží kandidát Vladimír Dlouhý, vlajkonoš české olympijské výpravy a badmintonista, který porazil rakovinu Petr Koukal, stomatolog Roman Šmucler nebo již tradiční účastník běžeckých závodů, kardiochirurg Jan Pirk.

Pánové, foťáky s sebou – běží Kiki a Maki!

Na poloviční trati se představí krásky Kiki a Maki, jinými slovy účastnice plážového volejbalu pod pěti kruhy, Kristýna Kolocová a Markéta Sluková. „Bude to dřina, počítám tak půl hodiny, pokud nezabloudím,“ odhaduje Kolocová. „A už se těším na jedno malé pivo v cíli na zchlazení a regeneraci,“ doplňuje parťačku Sluková. Celkem se tak představí sedm účastníků letošní olympiády v Londýně.

Jako vždy se mohou účastníci těšit na medaile a občerstvením v cíli, šatny, startovní balíček, úschovnu zavazadel i další detaily, které dohromady skládají skvělý závod. Letos premiérově budou k dispozici také mobilní sprchové kamiony Hansgrohe, které využíval i německý olympijský tým v Londýně. Jen tričko Adidas poprvé není součástí startovného, bylo možné jej objednat při registraci za 500 Kč.

Podzimní sezóna se tak už pomalu, ale jistě rozbíhá. Po závodu We Run Prague, který pořádal v sobotu Nike, je tu další rychlá desítka. Komu se ani zde nepodaří splnit vytoužený čas, bude mít do začátku zimy ještě nemálo šancí zkusit to znovu, třeba při závodech RunTour nebo na menších desítkách…

Článek byl 6. září ve 22:30 aktualizován.

Web závodu


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.