O uplynulém víkendu se ve stínu mega akce Beskydská 7 konal v tomto pohoří i jiný, mnohem skromnější podnik. Řeč je o teprve třetím ročníku Běhu na Ostrý.

Tento méně známý kopec leží v Těšínských Beskydech nedaleko Třince a dosahuje výšky 1044 m.n.m. Celková délka závodu je 3 900m s převýšením 430m. Úvodní stovky metrů po startu v osadě Tyra vedou po asfaltové silnici a jsou ideální na rozběhnutí. Po náběhu do terénu následuje prudké stoupání až do cíle, který se nachází u chaty KČT kousek pod vrcholem.

Termínová kolize s B7 způsobila, že na startovní čáru se postavilo 49 běžců v 12 kategoriích. To byl zatím nejmenší počet v krátké historií tohoto běhu. Na startu chyběl i držitel tratového rekordu Tomáš Lichý, který minulý týden absolvoval MS v běhu do vrchu v Itálii. Na Ostrém se objevil alespoň v roli diváka a svěřil se nám co bylo důvodem jeho neúčastí. Odpoledne ho čekalo na dráze stadionu v Třinci 5km v rámci baráže o 1.ligu družstev.

Po startu se na čele vytvořila skupinka favoritů, ale bylo jasné, že rozhodovat se bude až v terénu. Tam nastoupil Marian Mrózek a svým soupeřům nedal nejmenší šanci. Do cíle se tento nepřílíš známý běžec dostal v čase 21:02. O půlminuty za ním doběhl jako druhý vítěz kat. B Mirek Kluz. Mezi ženami zvítězila veteránka Miluše Bieleszová. Zde je ale na místě zmínit, že v kat. 20–34 let se bohužel žádná žena na start nepostavila.

Pořadateli závodu jsou společně Chata Ostrý a společnost KSport Třinec, kteří se rozhodně nemají za co stydět. Za zmínku například stojí, že za lidových 50Kč startovného dostanete v cíli na výběr, zda si dáte u stánku tradiční klobásu nebo kachní roládu v restauraci. A to se vidí opravdu málokde. Úsilí organizátorů navíc podpořilo krásné, teplé počasí s dalekými výhledy. Jediným nedostatkem tak bylo, že závod je docela dobře utajený. Při lepší propagaci se příští rok v druhou zářijovou neděli zcela jistě na Ostrý vydá mnohem více vrchařů než tomu bylo letos.

Výsledky