Možná volný den navíc nebo ideální běžecké počasí 13°C, polojasno a lehký vítr, způsobily, že se na 5. ročníku Svatováclavského běhu na vrchol Girové měnily rekordy.

První rekord byl rekordem účastnickým. Jak uvedl Petr Tvrzník za pořádající 1. Běžecký Jablunkov, na start závodu se postavilo celkem 64 běžců.

Trasa závodu měřila 5 900 metrů, vedla od koupaliště Ameryka v Jablunkově k turistické chatě Gírová. Celkové převýšení činilo 385 metrů, což však běžcům příliš nevadilo, protože stoupání bylo pravidelně prokládáno delšími rovinkami.

Nejrychlejší muž Tomáš Lichý z 1. Běžeckého Jablunkov (juniorská kategorie muži 16–20 let) dosáhl cíle v čase 26 minut a 9 vteřin, čímž pokořil dosavadní traťový rekord 27:15 Piotra Lupiezowiece z roku 2009.

Adéla Esentierová (BET Ostrava) doběhla v čase 32:51 a vytvořila tak nový ženský traťový rekord, který dosud držela Martina Babelová z Čadce (34:01z roku 2009).

Závodu se účastnilo poměrně hodně dětí, kteří běželi stejnou trasu, jako dospělí závodníci a pořadatelům a sponzorům závodu patří velký dík za to, že pro každé dítě měli připraven diplom a pěknou věcnou cenu.

Podrobné výsledky všech kategorií a dosažené časy naleznete na stránkách www.1bezeckyjablunkov.cz


Autorkou příspěvku je JUDr. Lenka Wagnerová, členka Maraton klubu Seitl Ostrava, nadšená cestovatelka a milovnice bílého vína, odrůdy Veltlínské zelené. Své zážitky ze závodů prezentuje na svém blogu.