Bradlecká Lhota – Během prodlouženého víkendu jsem objel tři závody a z pohledu nejzajímavější výsledek je v titulku.

Jinak musím konstatovat, že všechny byly perfektně zajištěné. Co pořadatelé slíbili, to bylo dodrženo. Proto mě nyní při čtení termínovky vytočil nedávný běh v České Třebové, kde slibovali, asi jako každý rok věcné ceny za deset tisíc, což v minulosti vždy splnili, ale letos byly výsledkem dvě láhve sektu, kterou obdržel celkově první muž a celkově druhá žena…

Začněme v pátek ve Slatiňanech na Malé ceně Monaka. Ta byla jako završením celoročního běžeckého seriálu sponzorovaného firmou Cyklo Kraus z Přelouče. No Vašek Kraus to pojal velkolepě, ale netradičně. Přivezl auto doslova nabité cenami, ale tu dostal každý kdo 28. září závodil. Prostě Vašek je formát. Samozřejmě nezapomněl na kvalitní občerstvení, vše zmanažeroval, operativně sehnal lidi k občerstvení a na vydávání cen, a ještě navíc stihl odběhnout závod. Abych ho nepřechválil…

A teď k běhání. Desetikilometrový kros vyhrál Jan Kopáček z SK Chrast v osobním rekordu 36:11 minuty. Při doběhu měl náskok celé cílové rovinky, která má přes dvestě metrů. Druhý byl Pardubák Jan Vodehnal za 38:11. V soutěži žen také v osobním rekord vyhrála vítězka B7 Jana Juračková z OK Loko Pardubice v čase 40:14, celkově byla desátá. Navíc poté absolvovala i další dva uvedené závody.

Dramatickou situaci na trati popsal ředitel závodu Jan Zajíc: „Závěr běžeckého pole byl za 5. km hlavní trati napaden agresívními sršni a někteří závodníci se nevyhnuli jejich bodnutí. Jeden běžec bohužel následkem obdržených 5 žihadel později zkolaboval před 9. km v lese nad Kočičím hrádkem a bylo nutno přivolat sanitku a lékaře RZS. Po poskytnutí první pomoci na místě byl převezen k hospitalizaci do chrudimské nemocnice.“

O loňském prvním ročníku běhu 2HRADY jsem hodně slyšel, tedy v kladném slova smyslu. Tak jsem to musel vidět na vlastní oči. Závod byl zajištěn do posledního detailu. To se opravdu jen tak nevidí.

2HRADY byly letos zařazeny do Českého poháru v běhu do vrchu. I když je Bradlecká Lhota cca sedm kilometrů od Jičína podařilo se vykouzlit na 7,2 kilometru zajímavou trať. První kilometřík jde klesáním po obci, pak následoval dvoukilometrový prďák. No některým vrchařům se moc nezdálo následné více jak dvoukilometrové asfaltové klesání, ale následná výběh do cíle u hradu Kumburk stál za to. Tím, druhým hradem zhruba na třetím kilometru se podbíhal, byl Bradlec.

Loňské prvenství obhájil Jan Havlíček z pražské Slavie, který časem 28:31 zaostal 11 sekund za traťovým rekordem.

Nečekaným výsledkem skončila soutěž žen. Teprve patnáctiletá Zuzana Staňková, lyžařka z nedaleké Lomnice nad Popelkou, vytvořila nový traťový rekord časem 32:39 minuty, hlavní favoritka Táňa Metelková byla až druhá za 33:07. Třetí byla Jana Juračková.

A v neděli se běželo v Machově na Náchodsku. Vrchařská klasika z Machova do Polska na tamní vrchol Hejšovinu. Tedy nějakých osm kilometrů s převýšením přes čtyřicta metrů. Lahůdkou toho běhu je, že na vrchol vede cca přes třista schodů.

Zde se žádné překvapení nekonalo a závod ovládli borci Iscarexu Česká Třebová Michal Horáček před Jindřichem Králem. V soutěži žen vyhrála Metelková před Juračkovou. Překvapením je třetí místo veteránky Havlové z Trutnova, která dokázala porazit jiné kvalitní veteránky jako je Vítová a Hájková. No v první desítce žen jich bylo, veteránek nad 35 let, osm.