Pardubice – Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice vyhrál tradiční pardubický Běh na Kunětickou horu.

Ten se běžel již po 130. Závod vznikl v osmdesátých letech minulého století a k prvnímu startu nastoupilo pět triatlonistů. Dříve se běhalo pětkrát ročně, nyní šestkrát – první středu v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu (start bývá mezi 17 až 18 hodinou – podle světla) a na Silvestra ve 14 hodin.

Start závodu je u pardubického koupaliště u zdymadla, poté se běží rovinou kolem slepého ramene Labe a před obce Brozany a Ráby pod Kunětickou horu. Pak následuje kilometrový výběh terénem na vrchol hory a seběh po asfaltové cestě zpět přes parkoviště na Kuňce do Rábů a po stejné trase do cíle u koupaliště.

Současná podoba trati má délku 10,3 kilometru a v říjnu stačil Kratochvílovi k vítězství hodně průměrný čas 41:18 minuty. Tento čas v době největšího rozkvětu závodu znamenal místo v polovině výsledkové listiny.

Sám se neubráním vzpomínce, protože to byl v osmdesátých letech můj první běžecký závod a tehdy jsem to dal nějak pod 45 minuty, osobáček mám také něco okolo 41. No nyní jsem rád, že jsem pokořil hranici jedné hodiny.