S blížícím se koncem roku pomalu končí i jednotlivé běžecké seriály. Jeden z nich Frenštátský běžecký pohár vyvrcholil tento pátek. Jedná se o běžecký pohár sedmi závodů v podbeskydském městě Frenštát pod R. a v jeho blízkém okolí.

Délka jednotlivých závodů je od 3 do 5km a je tak vhodná i pro začatečníky. Na rozdíl od délky je typ závodů velmi různorodý. Od silničních přes kros až po horské kriterium. Do celkového hodnocení se každému započítavá pět nejlepších výsledků.

Závěrečným podnikem byla pětka, která vedla okrajem města, kolem říčky Lomné a jízdárny Na Nivách. Na start se postavilo za příjemného podzimního počasí 36 vytrvalců, které čekaly dva celkem rovinaté okruhy. Hned od startu všem utekl Jakub Ambros (AK Emila Zátopka Kopřivnice), který v sólo závodě dosáhl skvělého času 15:43. Zaostal o pouhých 9 sekund za traťovým rekordem Václava Bitaly.

Jakub si tak vyzkoušel formu před brněnským megazávodem Vokolo Príglu, na kterém bude startovat příští víkend. Mezi ženami nenašla přemožitelku Darina Krausová z Nového Jičína v čase 20:25.

Po závodě proběhlo v Turistické chalupě vyhlášení celkových výsledků ve všech kategoriích od dětí až po veterány. Všichni převzali finanční odměny a absolutní vítězové krásné poháry. Mezi muži se jim stal Radek Křenek z oddílů Vinotéka u Karla. Tento klub vznikl teprve v nedávné době, ale již dosahuje řady pěkných úspěchů. V ženách se z celkového vítězství mohla radovat Klára Rampírová z SK Valašské království.

Hlavními pořadateli FBP jsou aktivní běžci Jirka Schwarz, Pavel Michna a Zdeněk Polách. Tento seriál nemá ambice lámat rekordy v počtu účastníků. Na startu jich bývá většinou kolem 40, ale vyznačuje se příjemnou, kamarádskou atmosférou. Hlavnímu běhu vždy předchází závody mládeže na kterých se schází pestrá směsice zájemců z různých sportovních odvětví. Základ většinou tvoří členové Sokola Frenštát, ale nechybí ani fotbalisté, cyklisté nebo skokané na lyžích.

Nezbývá než se těšit další ročník Frenštátského běžeckého poháru, který vypukne v dubnu Během Papradnou.