Ještě z vás nevyprchalo běchovické nadšení? Anebo jste naopak před třemi týdny tenhle silniční monument propásli a hledáte náhradu? Pak vás čeká východočeská klasika Hronov – Náchod, už popětapadesáté, počtvrté jako finále Mizuno Running Cup 2012. Po stopách buditelů – 8,85 km z jednoho města do druhého. Od divadla, kde každoročně zvučí festival Jiráskův Hronov až k hotelu Beránek, kde hrával na ságo Josef Škvorecký.

Ano, Běchovice byly inspirací, však za první republiky znamenala uběhnutá desítka úctyhodný výkon. Tady to vyšlo skoro stejně dlouhé, po rovné udržované silnici a dalo se přejet ke startu vlakem. A tak se pod vedením náčelníka náchodské atletiky Bohumila Kratěny 13. května 1928 v dešti a zimě poprvé postavilo na start dvanáct statečných.

V dalších letech je následovala řada dalších, olympioniků, reprezentantů i obyčejných běžců radosti. Loni vyhrál Milan Kocourek (25:58), rekord drží Jan Pešava z roku 1993 za 25:07. Mezi ženami, které tu běhají až od roku 1972, loni popáté triumfovala domácí triatlonistka Vendula Frintová (31:13), rekord drží Monika Deverová (29:55/1995).

Frintová ovšem letos chybí, neboť se vydala na poslední závod mistrovství světa do Aucklandu. Stejně jako Kocourek, chystající se v Itálii na mistrovství Evropy v krosu. Poběží ale určitě Petr Pechek a další výteční borci. Závod mívá skvělou atmosféru a sportovní kvalitu, ale tlačenic se bát nemusíte.

„Každý rok stoupá počet účastníků. Počítáme, že letos překonáme hranici čtyř stovek,“ říká Jana Trhlíková z firmy Term, zastupující titulárního partnera seriálu.

Prezentace je od 7:00 do 9:30 v Náchodě na radnici. Okolo náměstí T. G. Masaryka se dá zastavit, hůř zaparkovat, proto si nechte rezervu. Autobusy vás pak hodí na start (10:30) do Hronova a odveze vám zase zpátky věci.

Každý účastník dostane dáreček, v cíli budou sprchy, pořadatelé nabízejí i možnost přenocování v turistických ubytovnách KČT nebo na Dobrošově. Vyhlášení výsledků s předáním putovního Štítu pro vítěze (a finančních prémií 30 000,– Kč) doplní odměny nejlepším v celkových žebříčcích celé sezony.

„Můžete se těšit na věcné ceny od Mizuna i poukazy k odběru obuvi v prodejnách Triexpertu,“ láká Jana Trhlíková.

A budoucnost Mizuno Running Cupu? „Stávající silná šestka určitě zůstává stejná i pro příští ročník. Rádi bychom rozšířili program o jeden až dva závody, vyjednáváme s pořadateli,“ prozrazuje ještě žena seriálu.

Martin Dvořák

Web pořadatele

Mizuno Running Cup