Vlašim – Byl to boj. Nejen na trati, ale vůbec se na ni dostat a pak se vrátit v pohodě domů. Hodinu před startem Velké ceny v hodinovce ve Vlašimi začalo hustě sněžit. Sněžilo během závodu i po něm.

Takže ti kdo nechali příjezd na poslední chvíli těžce nestíhali. To byl případ i vítězného Jiřího Wallenfelse, který se na stadionu objevil 15 minut před startem. „Cestou jsme chytli pěkný smyk, takže jsme pak jeli krokem. Navíc jsem stadion nemohl najít. Naštěstí jsem zavolal kamarádovi, který byl už na místě a ten nám šel naproti. Bez něj bych tady dál bloudil.“

Závod, který se jinak koná v květnu, byl letos přeložen na tento termín, protože byl na vlašimskou dráhu pokládán tartanový povrch. No ten si závodníci moc neužili, protože běhali po několikacenti­metrové ušlapané vrstvě sněhu.

Wallenfels vedl od startu a nakonec natočil 17060 metrů. Za ním bojovala o druhé místo čtveřice závodníků a z ní byl nejlepší domácí Rudolf Jánošík s 15679 před Markem Jiráskem s 15653.

Podobný průběh měla i soutěž žen, v které od startu jasně dominovala závodnice Hvězdy SKP Pardubice Anna Krátká s 14234 metry, celkově osmá z čtyřiceti startujících.

Za ní bojovaly o druhé místo další veteránky Karla Mališová s Lenkou Borovičkovou. Mladší Borovičková zhruba v polovině závodu Karle cukla a nepatrně zvětšující se náskok držela až do konce závodu – 13138 a 12966 metrů.

John Cagwe

Výsledky

Foto 216× – ruda-ginny