Vypadá to jako vyladění do detailů. Oblíbený Podzimní běh lyžařů v Senohrabech se běží o víkendu, kdy ve švédském Gällivare startuje světový pohár běžců na lyžích. Pořád je to ale hlavně parádní kros s báječnou atmosférou pro velké (mladé i staré) i malé, běžce, lyžaře, triatlonisty, vodáky, prostě pro všechny.

Letos už 56. ročník, svědčící o stabilní tradici, povede opět jeho zakladatel Vladimír Syrovatský. A chystají se novinky. Přihlásit po internetu se můžete ještě dnes tj. ve středu, čímž odlehčíte ranní frontě a dostanete přednostní pozici na startu.

Poprvé se vyhlašují i zdatné ženy nad 50. „Položili jsme podlahu, takže nabízíme na převlečení nebo uložení věcí taky nový altán,“ zve dobrá duše půvabného areálku Jan Oberlander.

Běhá se intervalově ve dvojicích, muži 8 km, ženy 4 km. V 10 začínají děti, v 11.30 dospělí. Členitý okruh, stejný jako loni, vede lesem a po lukách, přes kořeny i po cestičkách. Určitě se dají použít tretry. „Trať je vyznačená a jako vždycky bude vymetené listí,“ slibují pořadatelé.

Odstartovat přijde Štěpánka Hilgertová, dvojnásobná olympijská vítězka a zdejší rezidentka. Ze známých běžců nebude tradičně chybět Petr Pechek, loni stříbrný na mistrovství světa v trailovém běhu na Havaji, anebo říčanský superveterán Miloš Smrčka. Včera večer bylo na listině už téměř dvě stovky jmen. Potkáte tu plno zajímavých tváří, třeba všestrannou Hanku Dvorskou, trenérku boot campů a kaskadérku, která se ukázala i v hollywoodské Troji po boku Brada Pitta.

Náš tip na nedělní výlet míří právě sem. Do kraje kocoura Mikeše, jen čtyřicet minut vlakem z centra Prahy – jezdí každou hodinu od 7.20. Zpátky od 12.12, budete-li hodně pospíchat. Ale zdržte se klidně v hospůdce u nádraží, kde výborně daří a pravidelně tu slaví závěr krosového seriálu vodácké sdružení DGP.

Když pojedete autem, nezabloudíte hned za odbočkou z D1 na Benešov. Leží tady unikátní lyžařský biotop. V zimě se tady na kopcovitých polích a lukách drží až zázračně sníh. Zdejší nadšenci ze Sokola Senohraby tady upravují běžecké stopy skútry a v chajdě na Vávrově palouku topí v kamnech a vaří čaj s rumem. To si ale ještě počkáme, až zase příště.

Propozice k závodu


Autorem pozvánky je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.