Hradec Králové – Kultovní Vodácký běh přátelství v letošním 37. ročník zcela zásadně změní trať i název na Vodácký Mikulášský běh. Místo na automobily dost frekventované silniční trati z Pardubic do Hradce Králové přes Vysokou nad Labem se letos poběží první prosincovou sobotu spíše krosový závod z Hradce do Smiřic a zpět.

Trať o délce 21 kilometrů povede proti produ Labe, po jeho březích, do Lochenic a poté na obrátku ve Smiřicích. Zde bude i občerstvovací stanice. Start závodu je v deset hodin u hradeckého sídla Sokola na Eliščině nábřeží. Připraveny jsou i závody pro žákovské a dorostenecké kategorie, ti poběží tratě o délce jednoho až pěti kilometrů.

Vodácký běh přátelství se v osmdesátých letech minulého století běhal na trati o délce 25 kilometrů. Po změně režimu nebyl pořádán, ale v devadesátých letech došlo k jeho obnovení a v minulých letech se běhalo na trati o délce 22,5 kilometru.

Mezi vítězi z minulých let jsou vytrvalecké pojmy jako Jiří Wallenfels z Prahy, domácí David Hepner, českobudějovický Mulugete Serbessa. Nepřekonán na původní trati zůstane čas tragicky zesnulé Lady Brázdilové z Kroměříže.

V letošním ročníku mimo obvyklých medailistů přislíbili účast i vítězové letošní Velké ceny východních Čech v bězích manželé Kubrorvi, David Horvat a Josef Krátký.