O finále čtvrtého ročníku Women´s Challenge, který organizuje tým Prague International Marathon, bude bojovat celkem 16 žen. „Byly vybrány z 3000 potenci­álních uchazeček a víc než 300 vážných zájemkyň,“ řekla zástupkyně PIM Martina Kozáková.

„Chtěli jsme všechny typy žen a s nimi také jejich příběhy,“ dodal známý běžecký trenér Miloš Škorpil, který pro ně chystá tréninkové plány, zjišťuje jejich motivaci, aby poznal a posoudil jejich přístup k běhání.

Na začátku roku 2013 pak vybere dvanáct finalistek, které chce dovést minimálně k Hervis 1/2Maratonu Praha, nebo ještě lépe Volkswagen Maratonu Praha.

Dostanou tréninkové programy, testy, poradenství, oblečení od Adidasu i startovné zdarma. Na závěr sezony vyhlásí vítězku, která dostane za snahu zapůjčený vůz Volkswagen.

Které ženy chtějí do finále?

Například Rumunka Cristina Muntean, je mediální poradkyní, žije a pracuje v Praze. Ve svých 31 letech by chtěla zavést běh do svého života a uběhnout pražský maraton.

Vítězslava Drtinová je v 57 letech bez práce, syna má na drogách. „Jsem veselá, spolehlivá a zabejčená. Pobíhám čtyřikrát týdně a je mi skvěle,“ nehroutí se.

Ilona Líkařová celých 27 let svého života kouřila, přemohla rakovinu a teď „nadchla pro běh celou rodinu včetně dcer a jejich partnerů.“

Kateřina Králíčková zápasí s handicapem dcerky, ale obě se nikdy nevzdávají. I pro ni chce uběhnout maraton.

Simonu Vlašimskou přihlásil kamarád, aby ji splnil maratonskou touhu. Až na poslední chvíli se dozvěděl, že tahle agilní závodnice má za sebou osm operací kolen. Martina Hřebíčková z Brna se poprvé na závodní trať vydala letos na 1/2Maratonu Olomouc, v 49 letech.

V jedné běžecké skupině se potkají ženy mnoha profesí:

Jana Šťastná působí jako mentální kouč. Libuše Pilná z Vrchlabí pracuje jako mistr výroby hřídelí na tři směny.

Vlakvedoucí Miriam Plachá z Plzně se přihlásila podruhé. Pochází z šesti dětí, hrávala na klavír, kytaru i flétnu, ale běhat? Máma, která překonala rozchod s manželem i zařizování nového bytu, teď sní o maratonu. „Vstávám ve čtyři, ale běh prostě potřebuji,“ napsala do své žádosti.

Do výběru patří i zkušené sportovkyně. Učitelka tělocviku Martina Vaclová z Otrokovic jen navazuje na stopu Juniorského maratonu a chce jít příkladem svým studentům.

Jana Pohanková ve 24 závodí pravidelně a chce se zlepšovat. O rok starší studentka Tereza Bartošová se nadšená knihou Ultramaratonec od Deana Karnazese chystá rovnou vydat v jeho stopách. Pavla Posedníková se zase zabývá designem běžecké obuvi a kde jinde by se měla inspirovat?

Profily všech běžkyň, jejich životní příběhy a běžecké sny a motivace najdete na stránce www.pim.cz/zeny

Zdroj: Tisková zpráva PIM