Zaječice – Rekordních 49 startujících se zúčastnilo a zdárně dokončilo Noční běh Aušperskem v Zaječicích na Chrudimsku. Trať hlavního závodu o délce 13,3 kilometru je vedena na členité silniční trati a absolvovalo ji 45 borců, zbytek si dal zkrácenou pětikilometrovou variantu.

Trať vede ze Zaječic většinu stoupáním na pátý kilometr do Žumberka, pak následuje dvoukilometrový seběh a průběh místním lomem, letos byl neosvětlen, ale dříve byl zážitek probíhat za zvuku rachotících strojů. Pak následuje kilometrový výběh nad Lukavici a poté až do cíle převažují klesání, i když v samotném závěru, například při průběhu obcí Bítovany, museli startující absolvovat dva kratší kopečky.

Favoritem závodu byl choceňský Matěj Řemínek. Ten se také ujal vedení. V seběhu do lomu ho dostihla dvojice Tomáš Mocek a Josef Šutera. Ve výběhu šel Řemínek opět do sóla, ale poté mu došly síly. Závodník AC Pardubice Mocek šel po desátém kilometru do vedení a stal se překvapivým vítězem v čase 49:03 minuty. V porovnání s loňskem, kdy byl osmý, se zlepšil o více jak pět minut. Druhé místo vybojoval se ztrátou třinácti sekund na vítěze Šutera z Atletiky Polička. Třetí doběhl v čase nad padesát minut Řemínek.

„Vítězství mě velmi překvapilo, opravdu jsem to nečekal,“ řekl v cíli Mocek. „Bylo to na mě moc dlouhé a po desátém kilometru mi dost došlo,“ dodal v cíli Řemínek.

Dlouhou trať absolvovaly tři ženy a s osmiminutovým náskokem v čase 62:00 vyhrála Jitka Kalná z Atletiky Chrudim před Dášou Kubrovou z Hvězdy SKP Pardubice.

Na trati byla také český šampion v chůzi Jakub Zajíc z Pardubic, který z Hvězdy SKP přestoupil do SK Prestar Opava. Sportovní chůzi trať absolvoval za 70:07.

A pro úplnost pětku vyhráli Ondřej Louvar z KC Hlinsko za 29:45 a Vladimíra Fousková z Bítovan za 33:20.

V cíli bylo připraveno kvalitní občerstvení a hodnotná cena pro každého účastníka závodu.