Slatiňany – Bude to hodně let nazpátek co jsem poprvé vyrazil na vánoční běh Klubu rekreačních běžců Chrudim. Byla to romantika. Vláčkem do Chrudimi a poté pěšobusem tři kilometry k restauraci Kometa. Ta v tu dobu již byla nefunkční. Myslím si, že jsem dorazil i jako první, a tak jsem venku ve sněhu čekal zda ještě někdo přijde. No nakonec se nás sešlo asi dvacet.

Určitě nechyběli borci pořádajícího KRB Chrudim Attila Páriš a Pavel Zeman, kteří už aktivně nezávodí. Vzpomínám, že mě i po závodě někdo hodil autem na nádraží. Zde jsem navíc viděl kámošku Janu, která jela domů na vánoční svátky, sice mi pak zmizela z očí, ne však z mysli. Takže jednou za rok si projedu co dělá. Vloni to byla šéfredaktorka zpravodajství jedné nyní už zaniklé televize. Nedávno jsem si na ní opět vzpomněl a zjistil, že se angažuje jako mluvčí jednoho prezidentského kandidáta. Holka jedna šikovná…

V dubnu 1997 dostaly Malé ceny nový impuls tím, že jejich centrum bylo přeneseno přes kopec k restauraci Monako u Slatiňan. Zde byly vytyčeny nové tratě o délce 10 kilometrů a 3,6 kilometru. Pořadatelé od té doby vedou i statistiky účastí, závod je pořádán jednou měsíčně, takže mi to odhadem dává cca 180 Malých cen. Nejvíce desítek absolvoval Milan Vorel – 166 (trojku ještě neběžel), trojek Jakub Zajíc – 97. Celkově má nejvíce účastí na Monaku Josef Krátký – 171 (107 + 64).

A jak to bude letos? Dle sdělení ředitele závodu je start v pondělí v 10:00 hodin. Prezentace od 8:40 do 9:45. Pro závodníky bude restaurace otevřena do 13 hodin. Vloni závod absolvovalo 152 vytrvalců.