Právě dnes naostro začal všední život roku 2013. Jak to udělat, aby v něm naše předsevzetí přežila a činila nás šťastnějšími?

  1. Nedávejte si taková předsevzetí, která nebudete chtít dodržovat. Pokud nesnášíte zimu a časné vstávání za tmy, nemá smysl se odhodlávat, že začnete chodit ráno před prací plavat do bazénu. Jinými slovy, nedávejte si předsevzetí, o kterých víte, že vám příliš znepříjemní život.
  1. Buďte konkrétní. “Začnu jíst zdravě” je příliš vágní. Abyste věděli, co vlastně máte dodržovat, řekněte si raději: “Ke každému jídlu si dám porci ovoce nebo zeleniny.” Nebo: “Přestanu jíst v práci u psacího stolu.”
  1. Dělejte něco každý den. Je to zvláštní, ale docela se mi to osvědčilo: když vím, že mám provádět nějakou pravidelnou činnost, je pro mě snadnější dělat ji každý den než “občas” nebo “často”, což se záhy promění v “jak kdy” nebo “zřídka”.
  1. Nebuďte přezíraví k malým změnám. Život může výrazně vylepšit i úplná maličkost typu “přestanu mít bordel ve skříni” nebo “každé ráno si ustelu postel”.
  1. Řekněte o svém předsevzetí všem kolem vás. Anebo ne. Já osobně se svými blízkými o svých předsevzetích moc nemluvím – daleko víc mě motivuje mít “tajný” plán a odhodlání v blízké budoucnosti je překvapit prvními výsledky. Možná to ale máte právě naopak – a když se vaši blízcí o vašem předsevzetí dozvědí, nakopne vás to, abyste ho dodrželi.
  1. Stanovte si dílčí cíle. Nejlépe časově ohraničené. Tak třeba: do konce března dokážu bez zastavení oběhnout celý park. A nenervujte se, když to úplně nevyjde.
  1. Nenechte se odradit, když předsevzetí porušíte. Tohle je snad ze všeho nejdůležitější. “Dokonalé je nepřítelem dobrého,” píše Voltaire ve svém Filozofickém slovníku. Vykašlete se na dokonalost, i když z vašeho předsevzetí nakonec zbyde třeba jen třicet procent, pořád je to lepší, než upustit od něj úplně.

Jmenuji se Barbora Šťastná. Ano, to je moje skutečné příjmení. Nemám ho od narození, nýbrž až od svatby, takže jsem Šťastná částečně z vlastního rozhodnutí, což mi dělá o to větší radost. Jsem novinářka, mám dvě dcery a žiju v Praze. Více si můžete přečíst na mém šťastném blogu.