Léto je dle mnoha běžců pro běh lepší. Je tepleji, dlouho vidět a v neposlední řadě lze provozovat i více sportů než v zimě. Někteří běžci se dle malého průzkumu na našem facebooku těší na léto. Ne však všichni.

„Nenávidím zimu! Měl jsem se narodit na Jamajce, v zimě se těším na léto, v létě si ho užívám na maximum,“ píše o svém běhání Honza Šimek. A podobně to má i Pavel Kuráň. „Miluji léto v jakékoliv podobě… Zimu beru na milost, jen když je pocukrováno, svítí sluníčko a mrazík příjemně štípe do tváří,“ rozplývá se. Pavel Růžička mu ale odpovídá, že takovou zimu ještě neviděl. A až moc velké vedro? Někomu nevadí, třeba Lenka Wágnerová říká, že miluje léto a nejlepší výkony podává při teplotách okolo 30 °C.

Někdo to má tak půl na půl, jako například Veronika Vágnerová – říká, že na běhání je lepší zima, v ideálním případě by chtěla trochu sněhu, lehce mráz a suché silnice. Ale po doběhu Veronice chybí na některých závodech zázemí. V létě je teplo a proto není kam spěchat, z tohoto důvodu má radši právě léto. Léto si více oblíbila i Pavla Ujčíková. Rovněž ale přiznává, že idylickou ladovskou zimu má ráda.

Zima nás zoceluje

Na léto se ale vyloženě netěší Petr Ped Helcmanovský. „Raději komplikace po doběhu než již v průběhu,“ vysvětluje své rozhodnutí. A souhlasí s ním Radek Leszczynski, který píše: „Zima nás zoceluje. A kdyby bylo jen léto, byla by to asi nuda.“

V zimě je člověk také náchylnější k různým nemocem, připomíná Martina Steklá. I přesto ale má zimu radši. I Marie Anna Kúrová má ráda „bílý kobereček a voňavý čistý vzduch“. Udusaný sníh a teploty těsně bod bodem mrazu má pár běžců opravdu rádo.

A „závoďáci“ to mají tak, že ať se jim zima líbí nebo ne, naběhají v tomto období často největší vzdálenosti. Nesnáším zimu a paradoxně během ní naběhám nejvíc kilometru v rámci tréninku na závody,“ píše Stan Kotlar. Víc toho v zimě naběhá i Petra Procházková, ale nemůže běhat tak často, když ze školy přijíždí za tmy. Vojtěch Rykr taky naběhá nejvíce přes zimu, když jede Lysacup. Líbí se mu, že neztratí pocením tolik vody jako v letních vedrech.

Při otázce na ideální teplotu se nejčastěji skloňovalo 15 °C, někdo má radši teplejší počasí kolem dvacítky, někdo zase tak o těch pět stupňů méně. A nemalá část běžců není spokojená snad nikdy. „Já to mám divné. Když je zima, těším se na léto, když je léto, těším se na zimu,“ přiznává Jakub Sonnek. Aspoň je pořád na co se těšit…

A jak to máte vy? Kdy běháte nejraději? Na jaře, v létě, na podzim nebo v zimě?


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.