Tuto neděli se naše přední vytrvalkyně Petra Kamínková (AK Olomouc, 1973) po vleklých zdravotních potížích opět postaví na start královské běžecké distance 42,195 km. Midwinter Marathon v nizozemském Apeldoornu, který leží asi 90 km od Amsterdamu, je její tradiční velký závod na začátku roku a půjde i o její test vytrvalosti a psychické odolnosti.

Jak už sama několikrát řekla, běhá jen jeden maraton ročně. Do Apeldoornu s ní společně odcestuje její dlouholetá kamarádka a mistryně ČR v maratonu Radka Churáňová (TJ Lokomotiva Trutnov, 1977).

Na Midwinter Marathon jezdí Petra také spolu se svým manažerem Bohdanem Müllerem na pozvání pořadatelů především díky tomu, že tento maraton už několikrát vyhrála. Trať závodu ovšem není jednoduchá a rychlá. Kromě nepříliš rovinatého profilu hraje vždy velkou roli nevyzpytatelné počasí a velký vítr díky blízkosti moře.

Často se běží při teplotách kolem 0°C a v dešti. Doufejme, že tuto neděli bude vše optimální a počasí bude běžcům přát. Startuje se v neděli 3. února ve 12:00 hod. v několika vlnách. Běží se z centra města kolem zámku Het Loo, národním parkem Hoge Veluve, a po asfaltových cyklostezkách a silnicích.

Tamní organizátoři vždy připraví krásnou akci v moc hezkém prostředí. Běží se jeden velký okruh v délce 27,5 km a pak druhý malý patnáctikilome­trový.

„Už jsme tu zažili ledacos. Běželo se na sněhu, ale i při teplotě 13°C,“ vzpomíná manažer českých vytrvalkyň Bohdan Müller.

Přestože se nejedná o masový závod a účast je v hlavním závodě vždy kolem 500 účastníků, je Midwinter Marathon mezi tamními běžci a diváky velmi známý a populární, a to i proto, že nejde jen o maratonskou distanci. Jsou připraveny tratě i na 8 km, 18,5 km a 27,5 km.

Asi budou mnozí překvapeni, ale co se týká Petry a její zimní přípravy, tak ta se tréninku na maratonskou distanci příliš nepodobala. Petřin nejdelší běh měřil pouhých 22 km a to ještě prý bylo ve velmi pomalém tempu.

„Na asfaltu jsem nenaběhala prakticky nic. Pořád jen lehce běhám v kopcovitém lese v terénu. Občas zařadím nějaké opakované kopečky a rovinky, ale dá se říct, že jsem v podstatě intervalový trénink už vypustila ze svého běhání. Běhám si pro radost a ne abych se trápila,“ znovu potvrdila Petra, která se často domluví s místními běžci z Olomouce a okolí a vyráží ve velké skupině na delší pohodový klus.

„Někdy je to jen hodina, jindy i dvě. Teď tady u nás bylo a ještě je dost sněhu, tak se občas špatně běhalo,“ dodala Petra.

Její poslední vylaďovací trénink však proběhl ve čtvrtek na dráze stadionu AK Olomouc. Po patnáctiminutovém rozklusání si střihla rychlé 3 km v mírně stupňovaném tempu (3:48, 3:46, 3:44). Po té přidala obvyklý dvoukilometrový výklus. Pak už hodlá jen odpočívat.

Přestože Radka Churáňová má osobní rekord 2:45:29 hod., a loni v Apeldoornu běžela za 2:50 hod., tak teď by si přála „pouze“ překonat tříhodinovou hranici, protože byla zraněná a stále ještě není v optimální formě.

A na jaké časy může pomýšlet Petra Kamínková? Připomeňme jen, že její osobní rekord je 2:39:20 z roku 2008 a jedná se současně i o traťový rekord Midwinter Marathonu.

„Není ani pravdou, že bych jela do Apeldoornu soupeřit s Radkou. Jsme kamarádky a já si to tam jdu zas po čase jen zkusit. Radka říkala, že by to mohla zaběhnout lehce pod tři hodiny. Já si myslím, že bysme podstatnou část mohly běžet spolu, ale ona má často první půlku hodně rychlou. Uvidím až podle situace, jestli si na trati navzájem budeme schopny pomáhat. Ale určitě půjdu po startu opatrněji. Nicméně pomýšlím na čas pod 2:50h," prozradila o svých plánech Petra.

Držme tedy Radce a Petře palce, aby zdárně a v pěkných časech dokončily svůj první letošní maraton!

Oficiální stránky Midwinter marathon Apeldoorn

Petra Kamínková v holandské Wikipedii

VIDEO z roku 2012: