Tradičně druhou sobotu v březnu bude žít menší městečko ve středních Čechách během. Poběží se totiž již 34. ročník závodu „Pečecká desítka – memoriál Jardy Kvačka“, jehož konání letos vyšlo na devátého března. A závodníci zažijí hned několik novinek.

Závod patří mezi oblíbené desítky, kde si závodníci po zimě mohou ověřit svojí formu. Také proto se počet startujících v posledních letech zvyšuje a pořadatelé hlásí měsíc před závodem více přihlášek než loni touto dobou, počet startujících v hlavním závodě se tak letos opět o něco přiblíží se tisícovce. To je pro letošní rok také limit, více účastníků pořadatelé na obrátkovou trať nechtějí pustit.

Běh odstartuje jako vždy v pravé poledne a o dopolední předehru se postarají na kratších tratích od 60 do 1609 metrů děti. Ty budou běhat v blízkém parku od půl deváté a proto, jedete-li do Peček závodit, vezměte děti s sebou. Lehké proběhnutí pro doprovod nabízí lidový běh na 1609 metrů, který je nesoutěžní a nabízí možnost běžet i rekreačním sportovcům, kteří si na deset kilometrů zatím netroufají.

Letos s mezičasem v půlce

Závod dospělých bude i letos zařazen do Mizuno Running cupu a díky tomu se mohou závodníci těšit na čas změřený čipovou technologií a SMS zprávu s výsledkem na mobilní telefon. Letošní novinkou bude změřený mezičas na 5 km. Samozřejmostí jsou značené kilometry na přesně změřené trati, kde nebude automobilový provoz, a čajovník s dobrou náladou a teplým čajem v cíli. Dobrou náladu budou mít většinou i běžci – trať je totiž rychlá a o skvělé časy zde není nouze.

Každý přihlášený získá slušivé tričko Mizuno, kdo chce mít i správnou velikost, měl by se přihlásit co nejdříve. To platí i pro ty, kteří chtějí mít startovní číslo se svým jménem. Usměje-li se na běžce štěstí v tombole, může odjíždět s některou z hezkých cen, i když výkon na trati na nejlepší stačit nebude.

Kdo se přihlásí předem a také zaplatí, má startovné za stovku, o padesát korun více zaplatí ti, kteří se přihlásí předem, ale zaplatí až v den startu a dvě stě je startovné pro ty, kteří se rozhodnou běžet až v den závodu. Přihlásit se je možné na webu závodu.

Běžte v týmu!

Hlavní novinkou letošního ročníku však je soutěž teamů. Stačí dát dohromady čtyři běžce a soutěžit proti dalším skupinkám. Neplatí se žádné další poplatky, jedinou podmínkou je, aby v týmu byla minimálně jedna žena. „Věříme, že soutěž teamů osloví hodně běžců a ti zapojí svého týmového ducha,“ těší se Petr Lhota z pořadatelské­ho týmu.

Dále bude možné nechat si provést diagnostiku dolních končetin na přístroji Mizuno Precision Fit a doporučené boty si rovnou i zakoupit. Kromě toho bude v Pečkách i stánek Eleven a ve sportovní hale možnost masáží.

Pro BezvaBĚH Petr Lhota prozradil i chystanou „třešničku na dortu“ – pořadatelé se snaží na den závodu přichystat jednu „geokešku“ a tak běžci vyznávající geocaching budou mít minimálně o jeden důvod více do Peček zavítat.

Webové stránky závodu

Loňský rozhovor s Petrem Lhotou

Reportáž z Pečecké desítky 2012


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.