Součást silného dvojbloku, anebo mírná rivalita? Každopádně pro všechny běžce skvělá zpráva a lákavá pozvánka: sobotní Pečecká desítka je jedním ze dvou nejvýznamnějších běhů pučícího běžeckého jara. Startuje už za pár hodin!

Tak třeba počet účastníků: Ve čtvrtek ráno bylo přihlášeno 873 běžců, tudíž se zcela jistě překoná loňský rekord 717. Podobně Palestra Kbelská 10 minulou sobotu navýšila rekordní číslo na 996 účastníků hlavní trati v cíli. „Poslední čísla budou k dispozici na místě, ale nechceme jít přes tisíc lidí, abychom všem zajistili odpovídající kvalitu podmínek,“ říká šéf závodu Petr Lhota.

Oba běhy patří tradičně do seriálu Mizuno Running Cupu, takže žádná řevnivost, naopak podobný design. I v Pečkách pojede před čelem závodu BMW s časomírou. I tady se dá vyhrát v tombole víkendové zapůjčení luxusního vozu BMW. Čas měří čipy, součástí servisu je rychlá esemeska s dosaženým časem. Pro všechny běžce tričko Mizuno. Vodiči na trati na časy od 40 minut, atd. Závod budou snímat kamery nového televizního magazínu pro běžce Tempo, který se vysílá jako týdeník na ČT Sport od příští středy.

Poprvé se můžete přihlásit do soutěže čtyřčlenných týmů. Podmínkou je aspoň jedna žena na soupisce, pravidla jasná: vyhrává nejlepší součet časů. Další prémii od firmy Avon získá první žena na otočce. A zajímavost: budete si tu moct najít svoji „kešku“, vy, co vyznáváte geocaching jako třeba Petr Pechek.

V Pečkách, městečku na východ od Prahy, odkud pochází známý kreslíř Vladimír Renčín, se chystá bohatý program. Dětské závody vypuknou už v 8.30 v parku na tratích 60, 200, 400 a 800 metrů podle věku. Pak v 11 nastoupí mílaři a lidový běh na 1609 metrů. A ve 12 vyrazí hlavní závod. Běží se směr Retenice, Cerhenice a zpět. Tam všude halasí hudba z místních amplionů a lidé podél silnice povzbuzují své hrdiny. Připít si k tomu můžete stylovým vínem – Pečeckou desítkou. A potkat zajímavé sportovní osobnosti, pořadatelé chystají překvapení.

Startovní listina nabízí pestrý výčet skvělých běžců. Loňský vítěz Ondřej Fejfar, skialpinista a student informatiky, vracející se čecho-africký lékař Mulugeta Serbessa, po nemoci Vít Pavlišta, maratonec Leoš Pelouch, orienťák Petr Losman a další. Mezi ženami si londýnská olympionička Ivana Sekyrová bere přímo na trať do akce trenéra Milana Kalouska. Běží i Petra Kamínková, nebo stále se lepšící Kateřina Kriegelová, vítězka obou ročníků Salomon Trail Running Cupu. „Trať je certifikovaná, nemění se. A bude zcela uzavřená doprava,“ dodává Lhota.

Popasují se s rekordními časy? Ty drží Jafari Ngimba časem 29:00 teprve čtvrtý rok a stále běhající Jana Klimešová 34:50 už dvanáct let. Obvykle tu lehce pofukuje ze severozápadu, tedy proti v druhé části. Teď zatím fouká jihovýchodně… Zatlačí do finiše? Anebo víc zabere vůně prémii 33 000 korun?

Pečky píší tradici již 34 let. Poslední roky jako memoriál Jardy Kvačka, zdejšího běžce, který absolvoval závod 16×. I proto si váží víc než jinde historie a vytrvalých účastníků. Kdo běží aspoň 16×, stává se „přeborníkem Peček“. Letos tohoto ocenění dosáhne Karla Mališová. Veteránka Jana Požgayová loni běžela i přes nemoc dokonce podvacáté.

Jak to máte vy? Do Peček se nejlíp dostanete po hradecké dálnici, anebo vlakem na trati Praha – Kolín.

Podrobné informace najdete na www.pecky10km.wz.cz nebo www.mizuno-running-cup.cz


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.