České Budějovice nemají jen světoznámé náměstí Přemysla Otakara II s Černou věží, Samsonovou kašnou a Bludným kamenem, ale i krásné parky, cesty a cyklostezky, které nabízí jedinečné podmínky pro běh. Pokud jste tedy právě z Českých Budějovic, blízkého okolí, nebo se sem jen chystáte na dovolenou, máte jedinečnou šanci věnovat se královské disciplíně atletiky v jedinečném prostředí.

Je toho tady spousta

Samozřejmě nemáme tolik prostoru, abychom se věnovali úplně všem skvělým místům, která lze pro běh v Českých Budějovicích nalézt, ale ta nejnavštěvovanější rozhodně stojí za zmínku. Jsou to například Vrbenské rybníky, park Stromovka anebo cyklostezka č. 12, kterou všichni budějičáci jistě dobře znají. V letošním roce se v tomto městě běželo i několik významných běžeckých závodů, kterými jsou např. Budějovický ½ maraton z rodiny známého Mattoni maratonu v Praze, nebo RunTour České Pojišťovny. Ty jistě dokazují, že běžci si zde opravdu přijdou na své.

Vrbenské rybníky

Opravdu zde najdeme nepřeberné množství povrchů i přírodních scenérií. Pro toho, kdo preferuje přírodní povrchy a krásnou přírodu, je jako stvořený okruh kolem Vrbenských rybníků. Jedná se o CHKO, kde pozorný běžec může z infotabulí získat i množství zajímavých informací, co se místní fauny a flory týče. Cesty jsou zde široké, zpevněné avšak bez asfaltu a s čistě přírodním podkladem. Variace tras je rozmanitá. Nemusíte pouze kroužit kolem jednoho z rybníků, ale můžete se nechat zavést po modré turistické značce až do Haklových Dvorů, nebo zvolit několik cest vedoucích směrem na České Vrbné. Další zajímavé možnosti nabízí i přilehlé bývalé vojenské cvičiště, kde si přijdou na své především milovníci různých zákrutů, hrbolků, úzkých stezek atd.

Park Stromovka

Pokud neholdujete přírodním trasám, ale raději dáváte přednost příměstským parkům se zpevněnými asfaltovými cestami, pak je pro vás jako stvořená Stromovka, místními také nazývaná Dlouhá louka. Jedná se o největší českobudějovický park o výměře 68 ha, který leží nedaleko centra města, cca 5 min chůze.

Pro obyvatele centra města je tento prostor prakticky nejnavštěvovanějším venkovním centrem pro rekreaci a sport. Za hezkého počasí zde najde útočiště nejedna maminka s kočárkem, školy sem chodí na tělocvik a samozřejmě běžci zde najdou to pravé pro trénink na asfaltce. Park je protkaný sítí asfaltových i nezpevněných stezek, které s oblibou využívají cyklisté i inline bruslaři. Pokud již běh omrzí, lze využít i několika asfaltových hřišť na volejbal a basketbal.

Za zmínku stojí i to, že v tomto parku se letos běžel závod seriálu RunTour, který startoval na náměstí Přemysla Otakara II, a většina bojů se pak odehrávala právě zde v parku.

Cyklostezka 12

Pro ty, kteří naopak preferují delší trasy, je ideální stezka kolem řeky Vltavy. V létě je ovšem levý břeh přeplněn cyklisty a inline bruslaři, kteří mezi sebe běžce jen neradi pouští. Vyplatí se proto běhat na pravém břehu, který není tak frekventovaný. Na levém břehu se jedná o cyklostezku 12, která je částí evropské páteřní sítě cyklostezek EuroVelo. Podle průzkumu cyklostezku využije průměrně denně přibližně 1000 osob, přičemž v letních měsících je to okolo 2000 osob denně.

Z centra města jsou na výběr dvě možnosti. Buď vyběhnout směrem na Hlubokou nad Vltavou, nebo směrem na Boršov, ovšem v tomto směru je lepší využít cestu kolem řeky Malše. Frekventovanější je varianta na Hlubokou, ale na sklonku léta a v podzimních měsících, zde již takový provoz čekat nemusíte. V tuto dobu se naopak stezka mění na běžecký ráj pro všechny, kteří si chtějí užít pohodový nenáročný terén bez převýšení a pořád kolem říčního koryta.

Cestou narazíte na několik zajímavých míst. Prvním je bezesporu sportovní „vodácký areál Lídy Polesné“, kde se jezdí závody na divoké vodě. Letos se zde jela i kvalifikace slalomářů na Olympijské hry v Londýně za účasti všech zvučných jmen, kterým jsme posléze na televizní obrazovce mohli držet palce v soubojích o olympijské cenné kovy. Dalším zajímavým místem je vesnička Bavorovice. Cyklostezka vede dál po dochovaných zbytcích hrází bývalého Poříčského a Podskalského rybníka až na Hlubokou nad Vltavou. Před ní si milovníci golfu mohou zahrát na překrásných zámeckých loukách a obdivovatelé adrenalivoch zážitků využít lanového centra, půjčovny skákacích bot, či koloběžek.

Cyklostezka byla zvolena i jako část trasy Budějovického ½ maratonu, který se zde 9. 6. 2012 běžel poprvé a rozhodně ne naposledy. Není žádnou výjimkou zde například potkat i mladého závodníka Jana Kreisingera, který z Českých Budějovic pochází a na stezce kolem Vltavy pravidelně trénuje.

Každý směr je správnou volbou

Obyvatelé Českých Budějovic mají jednu velkou výhodu. Ať se vydají kterýmkoliv směrem z centra, vždy najdu vhodné místo pro běh. Pokud nejbližší lokalita nevyhovuje, jsou všechna ostatní zmiňovaná místa pohodlně a rychle dostupná na kole. Pro ty co hledají relax a chtějí si zatrénovat na rozličných površích a místech, rozhodně stojí toto město za návštěvu.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“