Autor tohoto článku jako jediný reagoval na naši soutěž, kterou jsme nedávno vyhlásili na Facebooku. Úkolem bylo, kdo napíše nejvtipnější text k titulku „Jak se (ne)přežrat a (ne)vybílit ledničku?“. Podmínkou bylo, že článek musí obsahovat nejméně 6× slovo „běh“. Jak se tohoto úkolu zhostil, posuďte sami:

Zná to snad každý. Sedíte u televize, na stole obleženým balíkem chipsů, pivem nebo podobným lahodným nápojem, odpočíváte a s pocitem naprosté blaženosti a pusou otevřenou dokořán, sledujete svůj oblíbený pořad.

Najednou se rozeřve hudební intermezzo a začne příšernost – při čem většina z nás utíká na WC, zkontrolovat troubu (nemyslím manžela), spící děti a jiné radosti – Reklama. V ní vysoký mladík nebo slečna vypráví o tom, jak se díky novému parfému, osvěžujícímu nápoji, mléčnému koktejlu, kávě nebo dalším podobným výrobkům cítí a vypadá neuvěřitelně skvěle a dokáže zvládnout den bez sebemenších potíží.

Je to vlastně úplně snadný. Pokud reklama zafungovala, ještě týž den vběhnete do obchodu a s ladností parní lokomotivy koupíte vše zmiňované. Pokud ne, nezbude než udělat něco „víc “…

Co s tím?

Začněte se pídit po tom jak na to. Ale kde se to dozvíte? Ne ne, rozhodně nepůjdete za tou mladou sousedkou/sousedem z vedlejšího baráku. Za prvý je mladší. A za druhý je to DRBNA. A pokud nechcete být ve finále součástí rubriky "What´s hot " společně s Ivetou Bartošovou nebo Samérem Issou vašich kamarádek/kamarádů, na tuhle variantu se prostě vybodněte. Tečka.

Internet je asi nejsnadnější místo. Proto to zkuste tam. Jedna z věcí, která do jisté míry ovlivňuje vaše tělo jsou geny. To bude trošku problém. Představa toho, že se otce/matky zeptáte proč si nemohl/a najít někoho „víc hubenějšího nebo aspoň trochu namakanějšího“ je prostě zbytečná. Jednak riskujete pár – lidově řečeno – přes držku, a jednak ani to nezaručí, že se narodí druhá Andrea Verešová a ne bezrukej Frantík…

Zkuste „zdravý životní styl“ a pár jeho základů:

  1. Nekouřit

Dost často nejšílenější věc, co po někom můžete chtít. Ranní kávička, cigárko, pohoda. Kein Stres. Práce počká. Pokud nepřestanete kouřit, čekají vás takový muka, jako kdybyste chtěli donutit někoho z MovieZone koukat na Troškovy Babovřesky. Bez legrace.

  1. Zdravá výživa ( = přiměřená, pestrá a vyvážená)

Sbohem bílý pečivo, pivo, smažák a podobný dobroty. Je na čase začít chroupat zeleninu, jíst to co obvykle sypete ptáčkům na balkoně a začít milovat ryby.

  1. Vysoká pohybová aktivita

Běhání, skákání, posilování, prostě pohyb děvčata a kluci! Zapomeňte na Jarmila Kratochvíla v televizi, je načase zvednout svůj línej zadek a makat. A běh je jedna z těch činností, který vaše tělo potřebuje.

Jednak je to činnost, která vám pomůže s výdrží, že vám jí bude závidět i pes, který musí proběhnout somálskou vesnicí, ale hlavně běhání uvolňuje organismus celkově. A až příště poběžíte kolem roštěnek, co stojí na zastávce, na autobus, můžete se tvářit jako Boltův bílej brácha, který si právě vyklusal a nikdo vám to nevezme…

No a když k tomu přidáte i něco z níže uvedených, máte to v kapse :-)

  • Dostatek spánku (sbohem Ordinace v Růžový zahradě)
  • Optimismus a dobrá nálada, radost ze života (poslat šéfa někam je občas velice prospěšný)
  • Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů

    (na brigádu v Černobylu nebo Fukušimě zapomeňte)

No a pak je tu ještě jedna možnost. Ta poslední, která vám to může usnadnit ze všeho nejvíc. VY. Pokud vás totiž nedonutí ani snaha hnutí GreenPeace dostat vás z pláže zpátky do moře během dovolený, pak to musíte být VY.

Jak se totiž říká : „Život je běh na dlouhou trať, tak makej a ne si ho krať.“