AKTUALIZOVÁNO. Po roce můžeme opět slyšet z úst moderátora: „Mistrovství České republiky v přespolním běhu 2013 je slavnostně zahájeno“.

Areál Střelské Hoštice hostí republikový šampionát již podruhé v řadě. Jako účastník i loňského mistrovství musím říct, že počasí je zde dnes mnohem chladnější, rtuť teploměru sahá sotva k 5°C a fouká nepříjemný studený vítr. Trať vlivem včerejšího sněhu dost změkla, místy se tvoří bahnité pasáže. Uvidíme, jak moc žákovské a dorostenecké kategorie poničí trať juniorům, ženám a mužům, kteří budou bojovat o účast na ME v přespolním běhu, které se bude konat na podzim v Bělehradě.

Za chvíli se na hodně rozoraný start postaví juniorky – nejméně početná skupina s nejspíš předem známou vítězkou Anežkou Drahotovou z USK Praha. Na startu chybí její sestra Eliška, která ze zdravotních důvodů nemůže nastoupit. Proto může Anežce ztížit vítezství pouze Moira Stewartová ( její otec se dvakrát účastnil MS v krosu, ve skotských barvách). Musím podotknout, že Anežka má letos vynikajíci formu, je čerstvou limitářkou pro MS dospělých v Rusku, kde se kvalifikovala v chůzi na 20 km.

Je právě za dvacet minut dvě hodiny odpoledne a běžkyně se vydávají na trať dlouhou 3,7 km. Už po úvodních 600 m se pole trhá, v čele samozřejmě A. Drahotová, ta je následována M. Stewartovou. Větší odstup si drží Půčková a Šimečková za nimi zbytek závodnic. Pořadí se ani po dvou kilometrech nemění. V cílové rovince plné bahna už vidíme A. Drahotovou s dostatečným náskokem před Stewartovou. Boj o třetí místo je napínavý, Šimečková nemilosrdně předbíhá Půčkovou a bere bronz. Olga Půčková bohužel stejně jako loni obhajuje bramborovou medaili.

Rozhovor s Anežkou Drahotovou:

Jak ses cítila před závodem?

Cítila jsem se dobře, před dvěma týdny jsme přijeli ze soustředění, takže už jsem si stihla odpočinout.

Jak se ti líbila trať? Co říkáš na počasí?

Trať se mi líbila, oproti loňsku přibyly dva výběhy, což mi vyhovovalo. Rozbahněná byla jen na některých místech, takže kdyby bylo o něco tepleji, byly by podmínky ideální.

Nechyběla ti na startu sestra Eliška?

S Eliškou bychom určitě minimálně ze začátku běžely spolu, společnost a kontakt se soupeřkami jsem trochu postrádala.

Jak vítězství oslavíš?

(Anežka se usmívá) Myslím, že si v autě s ostatními otevřeme něco dobrého z vítězného dárkového balíčku.

Co tě v nejbližší době čeká?

Příští týden poběžím pražský Hervis půlmaraton, dál mě čeká chodecký meeting v Poděbradech a odjezd na soustředění (Melágo).

Jak se těšíš na MS dospělých, kde startuješ v chůzi?

Těším se moc, bude to vrchol celé sezóny.

Co by jsi vzkázala všem BEZVA lidem, kteří běhají hlavně pro radost?

Vzkázala bych všem ať se drží sportu, a taky krásné Velikonoce.

--

Hned v zápětí po juniorkách jdou na 6,3 km dlouhou trať bojovat junioři. Největší favorit je vítkovický Jakub Zemaník, vítěz halové patnáctistovky i trojky.

Start. Po kilometru se od ostatních vzdaluje skupinka běžců s Havlíčkem, Oličem, Zemaníkem, Pinkasem a Frišem. Už nyní je jasné, že právě tito se poperou o cenné kovy.

První tři kilometry se na čele střídá Olič s Havlíčkem. Po třetím kilometru však Zemaník bere vše do svých rukou (nohou) a diktuje tempo. Posledních 500m před cílem Zemaník ubíhá všem a potvrzuje roli favorita. Pro stříbro si dobíhá Pinkas a pro bronz Havlíček.

Rozhovor s Jakubem Zemaníkem:

Jak se ti líbil dnešní závod v chladném počasí?

Byla mi zima, mohlo být tepleji, ale i tak se mi běželo dobře. S kopcem jsem neměl problém a během závodu mě nepotkala žádná krize.

A co pocity před závodem?

Necítil jsem se příliš dobře, naštěstí se to na výsledku neprojevilo.

Jak hodnotíš zatím velice dobře rozjetou sezónu?

Hodnotím velice kladně, tři tituly a zlepšení osobního rekordu na 3000m, není si na co stěžovat. (úsměv)

Jaké máš plány na letní sezónu?

Rád bych se kvalifikoval na ME v Italském Rieti na 5 km, limit je 14:40 tak uvidíme. Letos to bude má premiéra na této distanci. Dnešním závodem jsem si navíc nejspíš zajistil účast na ME v krosu.

Co tě čeká v nejbližší době?

Za týden odjíždíme na dvoutýdenní soustředění do Melága.

A co říkáš na podmínky ve kterých v Ostravě trénuješ?

Máme skvělé podmínky k trénování a výbornou partu, která táhne za jeden provaz.

--

V 14:51 startují ženy na 6,3 km. Na startu se nám představuje loňská vítězska Pavla Matyášová – Schorná i olympionička Sekyrová. První start se nezdařil. Po druhém výstřelu je už vše v pořádku.

Závodnice si jistě při druhém startu naprosto promočily tretry a tak pociťují pravou krosovou atmosféru. Po prvním kole se běžkyně drží u sebe, v čele je Sekanová se Sekyrovou.

Po druhém výběhu kopce se Sekanová začíná trhat a získává více než 40m náskok. Po třech kilometrech Sekanová udržuje náskok 7s na Preibischovou a Sekyrovou. V kopci Sekanová zvyšuje svůj náskok na cca 80m. Preibischová ubíhá Sekyrové. Za nimi pak Matyášová- Schorná a Veil. Pořadí se po celou dobu nemění.

60m před cílem Sekanová zvedá ruce a užívá si zasloužené vítězstí. Je to její třetí životní krosový titul. 23s za ní dobíhá Preibischová a po ní Sekyrová. Matyášová- Schorná bohužel loňské prvenství neobhajuje a umísťuje se na čtvrté příčce.

Rozhovor s Lucií Sekanovou:

Jaké jsi měla pocity na startu?

Jako vždy jsem měla velkou trému, ale když jsem stála na startovní čáře, tak jsem věděla, že to bude dobré. Vše ze mě během chvíle spadlo.

Co říkáš na trať a počasí?

Trať oproti minulému roku byla náročná. Ale o tom ten kros je, takže si nestěžuji. Je hezky upravená, široká a členitá, mě osobně se moc líbí. Počasí vyšlo náramně na to, co panovalo před krosem a co má nastat den po krosu. (Všude zase bílo.) Teplota byla ideální, žádný velký teplotní skok tam nebyl. Byla jsem na toto počasí zvyklá z Tater.

Máš raději dráhu nebo přespolní běh?

Přespolní běh mě baví, je to něco jiného než na dráze, tam se běhá na časy. Ale osobně mám ráda spíše tu dráhu.

Jak ses na letošní MČR připravovala?

Připravujeme se směrem k hlavní dráhové sezóně, takže nějak extra jsme na kros neladili. Seběhla jsem to z přípravy, co jsme udělali na třech soustředěních v Tatrách.

Co tě v nejbližší době čeká?

13.4. poběžím RunTour v Českých Budějovicích, to chci běžet hlavně kvůli tomu, že to je tady u nás na jihu. Poté budu trénovat doma a chystat se na dráhu. První závod mě čeká na 1. kole extraligy v Kladně.

Kam by ses v létě ráda nominovala?

Hlavním cílem bude nominace na Univerziádu, ale budu si vážit i zlepšení osobních rekordů!

Jak své vítězství oslavíš?

Nejsem moc typ na oslavy, ale jestli budu někdy oslavovat, tak až na konci snad podařené sezony (úsměv).

--

Je to tady. Vrchol dnešního dne. Start na 10 km mužů. Mezi běžci najdeme i kroměřížského Milana Kocourka, ten má na kontě už pět krosových titulů. Závodníci zvládli prvních 600 m za 1:50, od startovního pole se vzdalují: Kocourek, Rudolecký, Homoláč, Janoušek, Kourek, Fejfar a Procházka.

Po vyběhnutí kopce se tato skupina zužuje na Kocourka, Rudoleckého, Homoláče a Procházku. Kourek ztrácí. 3,7 km – vedoucí skupinka Kocourek, Rudolecký Homoláč zvládá za 11:20.

Kocourek ubíhá svým tréninkový partnerům: Rudoleckému a Homoláčovi. Ti běží bok po boku. Závěrečné stoupání Kocourek vybíhá lehce, bez známky jakékoliv únavy. Je si jist, že jeho mistovský titul už nic neohrozí.

Vypadá to na napínavý souboj o druhou příčku mezi Rudoleckým a Homoláčem. Rudolecký dlouhým krokem bořícím se v blátě doběhl pro stříbrnou medaili 15s za zlatým Kocourkem. Homoláč se pouze 4s za Rudoleckým raduje z bronzu.

Po závodě jsem byla osobně pogratulovat panu trenérovi Sequentovi. Na stupních vítězů stáli všichni tři jeho svěřenci. Ptala jsem se ho, jak to dokázal? Odpověděl, že je to především zásluha kluků, kteří tvrdě trénují. Za tahouna skupiny označil Kocourka, kterému se vše podřizuje. Říká, že je důležité chtít uspět, ne jít se jen tak proběhnout. Zároveň pochválil běžce, kteří se specializují např. na 800 m a dnes si zkusili tento těžký aerobní závod v terénu. Dále mi vyprávěl o náročnosti Kocourkovy sezóny, kdy zkoušel splnit limit na HME, který odolal o 3s. Poté měl jen dva týdny na přípravu na MS v krosu. To se konalo před týdnem. Milan zde předvedl výborný výsledek 53. místo. Na otázku jak sám pan Sequent hodnotí podmínky dnešního závodu očima trenéra, odpovídal úsměvem a políbením spojeného ukazováčku s palcem, kterým vyjadřoval, že to bylo opravdu vynikající.

Krátký rozhovor s Milanem Kocourkem, který spěchal na dopingový test:

Dnes týden po MS další závod. Únava nebyla?

Únavu jsem trochu cítil, od minulého týdne jsem pouze klusal.

Co říkáš na dnešní závod?

Trať se mi líbila, takový silový běh mi sedí. A chladnější počasí je podle mě lepší, můžeš oblečení přizpůsobit.

Jaký je tvůj nejbližší program?

4.dubna odjíždíme na měsíční soustředění do Maroka.

Na měsíc? To se máte…

No, nazval bych to spíše „měsíční dřinou“. (úsměv)

Na který závod se budeš nyní připravovat?

Na dráhové MČR – 10 km.

Foto 131× – Radmila Černá

Výsledky


Autorkou článku je Karolína Vachová, osmnáctiletá studentka gymnázia, která běhá za atletický klub SSK Vítkovice.