Stanislavice – V neděli se uskutečnil ve vesničce Stanislavice u Českého Těšína 1. ročník Velikonočního běhu. Jako organizátoři jsme doufali, že počasí bude přijatelné a účast taky nějaká bude. Připravena byla 2×1km trať pro mládež, 3km pro dorostence a 10km pro dospělé jako hlavní závod.

Ke všemu překvapení však jsme se v neděli probudili a uviděli překvapení. Sníh sníh sníh všude kam se člověk podíval. Navíc sníh neustupoval a sněžilo hustě dál. Na plánu nic to neměnilo závod musí se uskutečnit.

Brzo ráno jsme prošli všechny tratě zda jsou stále dostatečně ohraničené a označené. Potom už se chystalo vše na příjezd prvních závodníků. Hlavní základna byla v hasičské zbrojnici.

Okolo 10h napadlo už cca 16cm sněhu a sněžení zesilovalo a neustupovalo, v tuto dobu již měl proběhnout start mládeže a dorostu na krátké trasy. Z důvodu malé účasti se pak po domluvě s běžci domluvilo, že uděláme hromadný start a dorost poběží 5km, jelikož hlavní závod se měl běžet na 2× 5km.

Krátce před 11h prezentace čítá 21 přihlášených běžců a pomalu se přesouváme na start. Poslední pokyny rozhodčí připraveni a je odstartováno. S napětím čekáme první závodníky a ke všemu údivu je vidíme přibíhat z nečekané strany.

Husté sněžení způsobilo to, že závodníci přehlédli značení a zabloudili. Trasu si zkrátili o necelé 4 km, naštěstí tak běželi úplně všichni a tak měli i stejné podmínky. Skutečná vzdálenost hlavního závodu činila 8,2 km v kat. dospělých a 4,1 km v dorostu.

Výsledky

Tímto bych rád všem poděkoval za účast i za takového počasí, bojovnost s těžkými podmínky i s problémy o organizační stránce. Dík patří i sponzorům.

František Glombek, Michal Ostruzska