AKTUALIZOVÁNO. Již v sobotu se bude konat jubilejní patnáctý ročník Hervis 1/2Maratonu Praha. Loňský ročník ozdobil parádním časem vítěz Tsegay a letos chtějí pořadatelé světový rekord. Na startu bude jeho držitel Zersenay Tadese a tak je jasné, že to nejsou nereálná přání.

Loni vyhlásil útok na rekord Leonard Patrick Komon, krátce před závodem ale skončil v nemocnici. Nikdo pak nevěřil, že by měl být překonán traťový rekord 59:30. Přesto se to podařilo, když Etiopan Atsedu Tsegay zvládl trať za 58:47. Byl to nejen vítězný čas, ale také nejlepší čas roku na světě a pátý půlmaratonský čas historie.

Čtyři pod hodinu

Na světový rekord ještě pár vteřin chybělo, ten má totiž hodnotu 58:23 a jeho držitelem je Zersenay Tadese. Právě tento atlet se proto v sobotu postaví na start také v Praze s cílem vylepšit svůj rekord z Lisabonu 2010. Počasí však zatím není k tomuto pokusu příliš nakloněno. Bude to problém? „Myslím si, že počasí nemůže být překážkou, pokud je dobrá příprava a já se cítím opravdu silný,“ slíbil Tadese.

Kromě něj budou ve startovním poli tři další běžci, kteří umí půlmaratonskou distanci pod hodinu a to dává naději na opravdu rychlý závod a skvělou podívanou. Pius Maiyo Kirop se může pochlubit osobním maximem 59:25 z loňského Berlína (ten se mimochodem letos běží stejný víkend jako Praha).

Vepředu jistě bude také v Praze velmi dobře známý Philemon Kimeli Limo s osobním maximem 59:30 z předloňského půlmaratonu v Praze a Daniel Kimchumba Chebii, který zaběhl loni 59:49 v dalším závodu seriálu RunCzech.com, v Českých Budějovicích. I tento čas se zapsal vysoko do světových půlmaratonských tabulek.

O pozici nejlepšího Čecha se budou ucházet mladý talent Jiří Homoláč a maratonec Robert Krupička, někdejší biatlonista a běžec na lyžích. Na startovní listě jsou také skvělí veteráni, český několikanásobný šampion Róbert Štefko a do centra Prahy se vrací závodit i Mulugeta Serbessa.

Závod žen bude napínavý

Traťový rekord loni padl i v kategorii žen. Postarala se o to Keňanka Joyce Chepkirui s výkonem 1:07:03. Na světový rekord krajanky Mary Jepkosgei Keitany je ale potřeba stáhnout ještě minutu a 13 vteřin.

O vítězství v Praze si to v sobotu rozdá šest žen s časem na půlmaraton pod 1:10:00 – Worknesh Degefa (1:07:49), Gladys Cherono (1:08:18), Agnes Mutune (1:09:04), Tadelech Bakele (1:09:31), Isabella Ochichi (1:08:38) a Waganesh Mekasha (1:08:48).

Mezi českými ženami se odehraje souboj o prvenství mezi Petrou Kamínkovou, Ivanou Sekyrovou a Petrou Pastorovou. Prosadit v této konkurenci se bude chtít i mladá Anežka Drahotová.

Pro čtvrtinu to bude poprvé

Jelikož se loni jednalo o největší závod v ČR a letos tomu pravděpodobně nebude jinak, je jasné, že i letos se na trati objeví tisíce dalších běžců. Celkem 12 500 startovních čísel (o 1 500 více než loni) bylo vyprodáno již dva měsíce před závodem, z toho čísla jsou 71 % muži, 29 % ženy a čtvrtina účastníků poběží půlmaraton poprvé. Rovněž čtvrtina přihlášek dorazila od zahraničních zájemců o start – nejčastěji šlo o běžce a běžkyně ze Slovenska, Británie, Německa, Itálie a z Ameriky. Celkem se ve startovním poli představí běžci 82 národností.

Ze známých osobností lze ve startovním poli vidět fotbalistu Pavla Nedvěda (držitel Zlatého míče z roku 2003), herce a moderátora Dalibora Gondíka, političku Kateřinu Jacques, europoslance Edvarda Kožušníka, členy hudební skupiny Chinaski, klavírního virtuosa Michala Rezka a další.

Jediné, co by mohlo běžcům kazit radost z běhu a z výsledných časů, je počasí. „Určitě si vzpomínáte na loňský ročník, kdy bylo osm stupňů, foukal vítr a běželi jsme 58:47. Letos má být 6 °C, ale já věřím tomu, že bude deset, dvanáct stupňů a ten rekord padne,“ říká ředitel závodu Václav Skřivánek.

Určitě je dobrá rada Skřivánka, aby si běžci na start vzali starší oblečení, které pak krátce před startovním výstřelem odhodí, pořadatelé ho posbírají a věnují na charitu, konkrétně pro Armádu spásy. „Počasí bude stejné pro všechny a diváci se budou muset hýbat a pořádně fandit, aby nezmrzli,“ uzavírá optimisticky předseda organizačního výboru Carlo Capalbo, který chce v cíli vidět co nejvíce šťastných tváří.

Hervis 1/2Maraton Praha – web pořadatele

Reportáž z loňského ročníku

Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.