Skalice nad Svitavou – Pěkná trať, lesní cesty, ale taky nepříjemný stoupák hned po začátku, shodují se ti, co už Skalickou desítku běželi. Ani letos to nebude jiné. Ženy jeden okruh, muži dva a taky závody pro děti. Všechny kategorie plus atrakce navíc. Dětské závody jsou také starší než ty pro dospělé. Boj o první místo totiž vypukne už po dvacáté.

Ve Skalici dáváte tradičně důraz na závody dětí. Jak to bude letos, jsou nějaké změny?

Je to všechno stejné jako vloni, dětské kategorie začínají v poledne. Akorát se o hodinu přiblížil závod dospělých. Nejmenší děti běží po hřišti, starší pak cestou na Jabloňany. Je to rozděleno podle kategorií. Startovné v dětských kategoriích je zdarma. V půl třetí startuje hlavní závod, ženy běží jeden okruh, muži dva.

Pro děti máte i další program…

Bude tam skákací hrad a měly by být i skákací boty. Zahraje také dětská kapela.

Jaký je nejlepší čas závodu?

O rekord závodu se dělí Jan Kohut s Danem Orálkem, oba mají čas 36:24, v ženách kratší trať nejrychleji zaběhla Milada Barešová vloni za 21:12.

Rekordní počet účastníků jste měli vloni, 77. Jste připravení na to, že přijde ještě více lidí?

Závod to určitě zvládne, akorát letos se nám to kryje s během Okolo Pálavy, který se letos běží poprvé. Takže je možné, že Brňáci pojedou tam. Ale uvidíme, kolik bude lidí.

Jaké očekáváte tratě? Otepluje se, bude bahno?

V pondělí nahoře na trati ještě sníh byl, ale bahno by nemělo hrozit snad nikde. Je to po louce nebo po zpevněných lesních cestách a po asfaltu.

V kolika lidech připravujete závod?

Ten užší tým je asi pět lidí, při závodech je to samozřejmě širší skupina asi patnácti lidí.

Kdo Skalickou, dříve Bambasáckou desítku založil a proč se vlastně závod přejmenoval?

Původně ji založil Jiří Bareš, Bambas je zároveň název firmy a ten nechtěl pak jeho syn Josef Bareš spojovat se závodem, takže se teď jmenuje Skalická desítka. Navíc nás podporuje i obec Skalice.

Co byste vzkázal těm, kteří se chystají přijet nebo ještě váhají?

Je to příležitost k jarnímu běhu krásnou krajinou a hlavně, běží se z větší části mimo silnici. Ti, co to běželi, říkají, že je to pěkná trať.

Ale taky říkají, že ten kopec je dost drsný…

To je pravda, ale tady bych zmínil, že možná příští rok nachystáme překvapení v podobě jednoho okruhu, který bychom protáhli směrem na Oboru.

Skalická desítka – 16. ročník Boj o první místo – 20. ročník

sobota 13. 4. 2013, fotbalové hřiště Skalice nad Svitavou

Prezentace: od 11:00, start dětských kategorií: od 12:00, start hlavního závodu na 5 a 10 km: 14:30

Startovné: děti zdarma, dospělí 50,–

Web pořadatele