Dobrý běžec nemusí běhat rychle, ani nemusí vyhrávat. Dobrý běžec by měl při tréninku dodržovat pravidla a správné zásady.

1. Vždy se rozcvič

Nezapomeň se před každým výběhem trochu zahřát pomalejším tempem a posléze protáhnout svaly, předejdeš tím zranění svalů a šlach. Uvolni krční páteř, nezapomeň na ramenní pletenec, i paže odvádějí při běhu velkou práci. Dále core (střed těla) a na konec se důkladně věnuj jednotlivým svalovým partiím – přední strana stehen, zadní strana stehen, lýtko, achillova šlacha, kotník.

2. Nauč se abecedu

Základní prvky atletické abecedy jako lifting, skipping, zakopávání, výskoky do dálky a výšky. Jsou velmi jednoduché a zvládne je i běžec začátečník. Koordinačně náročnější je koleso (kombinace skipingu a zakopávání) – velmi dobrá simulace pohybu končetiny při samotném běhu. Díky kolesu se naučíte zvedat kolena vysoko a tak budete ideálně připraveni na kopce nebo rychlejší úseky.

3. Běhej na pocit

I když i běžecký svět je zamořen technikou a většina běžců používá sporttester, je to jen orientační vodítko. Daleko lepší hodinky máme všichni a nemuseli jsme je nikde draze kupovat. Jsme to my sami. Běhejte především na pocit a nechte, ať vás vede vaše tělo a ne budík na ruce. Pokud jste nepodstoupili laktátové testy, což je finančně náročná a celkem zbytečná záležitost, používejte své tělo jako hlavní ukazatel.

4. Pozdrav

Vášnivá debata zda zdravit nebo nikoliv. Běžci jsou stejná komunita jako vodáci nebo myslivci. Všichni se v té své rodině nějak zdraví. I kdyby jen pokývnutím hlavy nebo navázáním kontaktu, pozdravte. Je to někdy povzbuzující a alespoň víte, že v tom nejste sami.

5. Hraj fair play

Začněme už od tréninku, nešiďte naplánované tréninky, nevypínejte si stopky kus před doběhem, jen abyste si mohli zapsat super čas. Šidíte tak sami sebe. Buďte na sebe tvrdí a i v tréninku se občas zkuste zmáčknout. V ostrých startech se tréninková píle bude hodit. V závodech nezapomínejte na čest a čistou hru. Nemyslete na tvrdé ostré lokty nebo zkratky. Asi nikoho by netěšila nečestná výhra. Na tohle běžci nehrajou!

6. Nikdy to nevzdávej

Může se stát komukoliv, že mu to zrovna neběží. Pokud nemáte žádné zranění a máte jen zlomenou mysl, v závodě to nikdy nevzdávejte. Vyhecujte se, kousněte se, i když všechny svaly pálí a máte je prkenné. Zkuste si mezi soupeři najít svého vodiče s podobným tempem.

Když už to opravdu nejde, svůj zrak soustřeďte jen několik málo metrů před vás. Nekoukejte do dáli, kolik vás toho čeká. Je to demotivační. V nejposlední řadě i když se cítíte příšerně, tvařte se co nejvíce v pohodě, protivníky to psychicky zlomí. Nejdřív musíte vyhrát psychicky a pak i fyzicky.

7. Nezapomeň na protažení

Po každém tréninku i závodě se protahujte. Vyhnete se pak namoženým svalům při dalším výběhu. Buďte v tom velmi důslední, zamezíte tím tak zkracování rizikových svalových skupin. Je dobré aplikovat i studenou a pro otužilejší ledovou sprchu na končetiny. Kapiláry se pak zúží, krev vyženete rychleji z rozehřátých nohou a urychlíte tak regeneraci.

8. Vyběhni jen tak

Potřebujete dobít energii nebo řešíte nějaký vnitřní problém? Vyběhněte si jen tak. Přece nemusíte naběhat pět kilometrů v úsecích nebo běžet deset kilometrů v tempu. Užijte si volnost a radost z pohybu. Užijte si endorfiny a vyčistěte si hlavu. Běh je skvělá duševní terapie.

9. Běhej úseky

Zařaďte do svého tréninku čas od času úseky. Krátká intenzivní zátěž vám pomůže zrychlit. Pokud se necítíte přímo na plánované úseky s několika opakováními, běžte alespoň fartlek – zrychlujte a zpomalujte si v rámci souvislého běhu podle vašeho aktuálního pocitu.

10. Každý závod s pokorou

Možná budete na nějakém závodě favorit, co bude útočit na bednu. Možná si věříte na první desítku nebo první stovku. Namyšlenost stranou!

Do každého závodu nastupujte s pokorou a s vědomím, že se něco nemusí úplně povést a vyjít tak, jak jste si to naplánovali. Může se stát cokoliv. Buďte opatrní na své tělo a svou mysl nepřemomotivujte. Pak přijde akorát zklamání.

V koutku duše můžete počítat se skvělým výkonem, na který máte, ale v druhém koutku by vždy mělo být ono pokorné ALE CO KDYŽ.

Jste začínající běžec a nesplňujete celé desatero? Ideální příležitost začít zlepšovat své silné stránky a zkoušet trénovat ty slabší, co příliš neovládáte.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.