Rodí se unikátní běžecká výzva. Už za tři týdny startuje premiéra běhu za mamutím pramenem, neboli 34 kilometrů z Dolní Moravy na Králický Sněžník a zpět. Druhý díl letošního Salomon Trail Running Cupu nabízí skutečnou lahůdku.

„Do poslední chvíle jsme ladili s ochranáři přesnou podobu trati. Ale je to nádherný kraj a věřím, že se nám tu podaří vybudovat tradici atraktivního běžeckého svátku,“ říká šéf pořadatelského týmu Martin Dvořák.

Co tedy nabízí? Trasa vede z Dolní Moravy na třetí nejvyšší vrchol země ve výšce 1470 metrů, kde bývá až osm měsíců v roce sníh a najdete tu lavinová pole. A pak zpět po území Pardubického i Olomouckého kraje. Celkové převýšení činí 1200 metrů.

„Parádní místo, moc mě mrzí, že to už letos nestihnu, protože mám nasmlouvaný závod ve Švýcarsku,“ říká Robert Krupička, elitní český vytrvalec a vrchař, který nedaleko odtud bydlí a trénuje.

„Ano, bude to hodně náročné, ale nemusíte přece jen závodit s vyplazeným jazykem, spíš si užít pohyb a běh v krásném terénu,“ dodává Dvořák, bývalý reprezentační plavec a triatlonista, který se sám postaví na start.

Stane se tak v sobotu 8. června v 11 hodin. Limit pro absolvování trasy je osm hodin. Po cestě budou tři občerstvovačky, podmínkou je mít s sebou nabitý mobil. Mezitím co stateční vyrazí do hory, proběhnou v okolí hotelu Vista dětské závody a doprovodný program, vyhlášení se chystá v 18 hodin.

Jak známo, masiv s vrcholem Králického Sněžníku tvoří samostatnou Hornomoravskou vrchovinu, kde pramení řeka Morava. Najdete tu subalpínskou vegetaci, žijí tady jeleni, kamzíci, jezevci i netopýři. Navštívit můžete jeskyně i zmíněný mamutí pramen. Ano, skutečně tady kdysi dávno žili obří chlupáči s choboty. Zkuste nalákat děti víkend v horách, na stopy Manyho a spol. z Doby ledové…

Pořadatelé nabízejí účastníkům výhodné podmínky. Patnáctiprocentní slevu na ubytování v luxusním čtyřhvězdičkovém wellness hotelu Vista. Startovné zdarma. Setkání se známými sportovci, kteří podnik podpoří. A pak stále platí, že ceny dostanou všichni účastníci kompletního šestidílného programu Salomon Trail Running Cupu, který začal prvního máje v Boskovicích. Další podnik je až 24. srpna na Lipně.

Další info včetně videoprohlídky trati najdete na www.strc.cz

Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.