Zajímavá jména na startu hlásí sobotní Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, čtvrtý díl letošní RunCzech běžecké ligy.

Po loňské premiéře, kdy se zásluhou vítěze Daniela Chebiiho, stal dvacátým nejrychlejším půlmaratónem roku (59:49), se chce skvělým časem ukázat i letos zejména Daniel Wanjiru z Keni. Čerstvý vítěz nedávného Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary už budějovickou trať zná z loňska.

Nejlepší zaběhnutý čas však má jeho krajan Nicholas Kamakuya 1:00:09 z Prahy před čtyřmi lety. Už byl také loni čtvrtý v Berlínském maratonu. Tenhle chlapík dokázal před čtyřmi lety na maratonu v Pekingu řádně prohnat i legendárního Haileho Gebrselassieho.

Na běžecké lize RunCzech se už ukázali i další keňští běžci Henry Chirchir, nebo Silas Ngetich, který rozbíhal tempo lídra pražského maratonu Matebora. Na Česko má dobré vzpomínky i Maročan Hicham El Amrani, který získal v roce 2007 bronz na steeplu na mistrovství světa juniorů v Ostravě.

„Na zajímavé výkony se jistě můžeme těšit u mladých etiopských nadějí, které se chystají na první evropský start,“ dodává Jana Moberly, manažerka elitních atletů závodu. Podle předvedených výkonů myslí zejména na 16letou dívčinu Shure Demise, která už běžela půlmaraton za 1:11:03. Anebo 21letého Aderu Tola, vítěze známého květnového Great Ethiopian Runu, půlmaratonu v Hawasse.

V ženském poli přibyla na poslední chvíle mezi uchazečky o špičková umístění přední ruská běžkyně Eugenia Danilova. Zajímavou atletkou je dvojnásobná účastnice světového šampionátu v krosu Rebecca Cheptegei z Ugandy.

Pozici nejlepšího Čecha by rád uhájil domácí Jan Kreisinger, který tu loni v rámci přípravy na olympiádu běžel jen štafetu. „Atmosféra tu byla skvělá, moc se těším, že si užiju celý závod. Bude to hodně rychlé, moc rád bych se pokusil zaútočit na letošní nejlepší čas Pavlišty 1:05:33,“ řekl letos bronzový muž mistrovství republiky na 10 000 metrů na dráze.

Jeho soupeři budou vynikající vytrvalec a běžec do vrchu Petr Pechek, druhý z letošního mistrovského maratonu v Praze, také Mulugeta Serbessa, původem etiopský lékař z Týna nad Vlatavou, nebo ultramaratonec Daniel Orálek.

Hodně vepředu poběží i Kreisingerův trenér Róbert Štefko. Mezi ženami se pokusí náročného programu posledních dní rekordmanky Ivany Sekyrové využít další výborně běhající mamina Radka Churaňová.

Nadšen atmosférou i sportovním zážitkem v Karlových Varech se na druhý půlmaratonský pokus chystá vydat bývalý gólman hokejové reprezentace Lukáš Mensator. Po přestupu do mistrovské Plzně však přijede rovnou z cyklistického soustředění.

„Když nebude úplně zničený, rád se pokusím o čas 1:45. Ve Varech jsem byl ze všeho vykulený a běžel 1:48, ale cítil jsem, že mohu přidat,“ chystá se 28letý hokejista. Poběží i Karel Lavický, olympijský windsurfer z Londýna.

Na startovní čáře stane opět i zdejší rodák, bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Poběží i řada místních významných občanů, ředitel budějovické strojní průmyslovky Čestmír Tschauder, primář radiodiagnostického oddělení českokrumlovské nemocnice Jiří Klosse a další. Chystá se i odveta loňského souboje štafet ligových hokejistů a fotbalistů.

Stále ještě zbývají volná startovní čísla do 3 km dm Rodinného běhu.


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.