Když jsem poprvé slyšela o bosém běhání, nedávalo mi to moc smysl a říkala jsem si, že ti lidé, kteří běhají naboso, jsou blázni. Teď tedy musím tvrdit, že jsem se stala bláznem i já.

Jsem studentka z Olomouce a všechno moje počínání okolo běhu bez bot začalo zcela neplánovaně. Na narozeniny jsem dostala knížku o běhání, která mě po pár stránkách velice nadchla a už jsem ji nechtěla pustit z ruky.

Jedná se o knihu Born To Run (Zrozeni k běhu) s podtitulem: Zapomenutý národ a tajemství nejlepších a nejšťastnějších běžců světa. Napsal ji americký spisovatel Christopher McDougall, který se také objevuje v knize jako jedna z hlavních postav, a s dalšími zajímavými osobnostmi tvoří tuto knihu zcela výjimečnou. Ne nadarmo je kniha považována za světový bestseller o běhání, také proto ji všem doporučuji k přečtení.

Tato kniha změnila můj postoj k běhání a nyní vše vidím trochu jinak, samozřejmě lépe. Ale především jsem se ale seznámila s běháním naboso. Po přečtení pár řádků o běhu bez bot jsem o něco více rozuměla tomu „bláznovství“, a tak jsem neváhala to hned vyzkoušet.

Přínos byl daleko větší, než jsem očekávala, a i po krátkém běhu v trávě jsem se cítila skvěle. Nejen, že jsem se obohatila o nové zkušenosti a zaběhala si, ale také jsem cítila hlubší soužití s přírodou a zkrátka si to užila.

Nakonec se mi nechtělo ani obouvat boty a po takovém nevšedním zážitku jsem se pevně rozhodla, že tuto alternativu budu do svého tréninku zařazovat častěji. Nyní běhám naboso jen pár týdnů, ale stále si to nemohu vynachválit.

Není divu, že na mě působí bosý běh tak blahodárně. Na chodidlech máme nejvíce nervových zakončení, a proto jsou naše nohy tak citlivé. Z chodidla si tělo bere potřebnou energii pro tělo a navíc je důležité pro správné fungování látkové výměny.

Při bosém běhu navíc zregenerujeme a zároveň posílíme svaly chodidel, které v uzavřených botech tolik nepoužíváme. Další výhodou je měkký, chladivý a příjemný povrch (mluvíme-li o trávě), především teď, v létě.

Tak do toho! Vyběhněte naboso a užijte si ten krásný pocit. Jen se nebojte osvobodit vaše nohy od bot a obohaťte tak svoje tělo i duši!