Nabídka sportovních hodinek na trhu už je opravdu široká. Vybíráte podle funkcí, ceny, designu… ale často i sympatií ke značce. Nový speciálně běžecký model nabízí Timex, který proslul příklonem k triatlonu. Otestovali jsme pro vás Ironman Run Trainer 2.0, který přišel rok a půl po první verzi Run Trainer a nabízí i GPS.

Provoz je velice intuitivní i pro méně technicistní typy, abyste nemuseli složitě brousit návodem po webu. Výrobci sami se údajně nechali inspirovat smartphony. Nastavení pokynů si můžete vybrat ze sedmi jazyků včetně holandštiny.

Volitelný displej, nejlíp 3 z 25

Hlavní předností je kompaktnost a velmi přehledný displej, kde si lze navolit dvě, tři nebo čtyři datová pole podle vlastní chuti. Na klasický delší výběh mně osobně seděla nejlépe kombinace tempo na minutu, celkový čas, počet kilometrů. Ať zobrazovanými hodnotami, tak velikostí písma. Ale dá se vybírat z 25 údajů, a samozřejmě přepínat i při běhu. Pro mě je však prioritou zážitek z vlastního běhu, k čemuž stačí nejdůležitější čísla. Možnost, že se po návratu budu moct hrabat v dalších, je příjemná.

Velikost akorát. Ve srovnání s podobnými modely jiných značek stojí někde uprostřed, rozměrem displeje i tloušťkou. Žádná televize na ruce, ani titěrná neviditelná obrazovčička. Sednou i na menší dámskou ruku. Užší řemínek má i pohodlnou pojistku za přezkou. Nabízejí se dvě barevné verze, šedá se žlutou nebo černá s oranžovou.

Hrudní pás se silikonem je převážně textilní, ne celý gumový. Musíte ho občas vyprat. Čidlo se připíná patenty. Dokoupit se dá extra taky footpad do boty na měření kadence běhu, ten pak ale potřebuje speciální kalibraci.

Nasvícení používá proslulý timexácký vynález Indiglo, se kterým přišli už téměř před dvaceti lety. Příjemná je možnost přepínání dvou módů barev písmen a displeje černá/bílá + šedá/černá.

Dobíjení se provádí přes USB vstup a počítač s klipem. Hodinky s baterií Li-on vydrží okolo osmi hodin práce. Když je necháte úplně vyšťavit, restartuje se vám datum na 1/1, to je někdy otrava pořád nastavovat.

Nezapomeň se najíst, píp!

Rozjezd bývá snadný, tři stisknutí a do šesti sedmi vteřin jste připojeni k družici.

Kromě bohaté nabídky vytrvalostních záznamů o časech, vzdálenostech, tepech a tempech, třeba se šesti intervaly, můžete využít navíc funkci autosplit, tedy zjednodušeně odpočítávání času. Funkce hands-free automaticky zaznamená data dle času nebo vzdálenosti.

Co mají ještě navíc? Alarm výživy. Nastavíte si čas občerstvení jídla nebo pití a buď signálem, nebo vibrací se vám připomene. Tohle mají snad už jen některé Polary.

Paměť zvládne zaznamenat 15 jednotlivých kol. Za menší nedostatek se dá označit objem ukládaných dat. Sice můžete dát časy, tepy, intervaly, ale jen asi po sedmi osmi bězích. „Storage“ má 900 kB a jeden běh zabere okolo stovky. Takže musíte mazat a stahovat, pokud chcete obsáhlejší údaje dále „skladovat“.

Spolupráci s programy Training Peaks a MapMyFitness.com jsem, přiznám se, už netestoval. Tohle skutečně rád přenechám zažranějším ajťákům. Hodinky slouží prioritně běžcům, ale dá se nastavit i režim speed/pace na kolo. A triatlonisti radí využití při plavání: schovejte je v plavecké čepici, aby mohly brát přes družici i údaje ve vodě. Pro běžné použití jsou vodotěsné do 50 metrů.

Celkové hodnocení je velmi příznivé. Jen znovu dodávám vlastní charakteristiku: Nepotrpím si na složité vychytávky, upřednostňuji funkčnost a jednoduchost, ale ocením možnost širší nabídky.

Po boomu modelů Ironman v devadesátých letech nebyly timexky v posledních letech příliš vidět. Teď se vracejí. V Česku se testovaný Ironman Run Trainer 2.0 prodává za cenu 6990 Kč v prodejnách Triexpertu v Praze a v Brně.


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.