Vychutnávejte si zmrzlinu, hrajte si se svým psem. Šťastní lidé si umí udělat čas na malé radosti. Hledejte smysl v maličkostech a buďte vděční za všechno, co vám přináší.

Věnujte chvíli svého času dávání

I když den má jen 24 hodin, pozitivní lidé si vždycky najdou chvíli pro to, aby udělali dobrý skutek pro ostatní. Dobrovolnictví jako takové je dobré pro duševní i fyzické zdraví a je vědecky dokázáno, že lidé, kteří dělali dobrovolníky, měli šťastnější a naplněný život bez depresí.

Zahoďte hodinky, ztraťte pojem o čase

Najděte si a ponořte se do činnosti, která je sice náročná, ale smysluplná a zároveň osvěžující. Navodíte si tím stav uspokojení sám se sebou. Činnost však musí být úplně dobrovolná a zvládnutelná s jasným cílem. Pokud tyto podmínky dodržíte, úspěchu bude zaručený.

Mluvte o tom, co vás trápí

Není nic špatného na tlachání a ostřílených frázích o počasí, politice nebo drahých potravinách. Zkuste si ale sednout s dobrým přítelem nebo někým blízkým a nebojte se vyjádřit své city, nespokojenost v životě a to, co vás trápí.

Kupujte dárky

Možná si za peníze štěstí nekoupíte, ale je vědecky dokázáno, že lidé co utrácejí peníze za dárky pro druhé, jsou šťastnější než ti, co nakupují jen pro sebe.

Dívejte se na svět z té lepší stránky

Optimismus má mnoho zdravotních výhod. Vyvarujete se kumulování stresu, budete tolerantnější a dle průzkumů vede i k dlouhověkosti. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, rozhodnete se žít život plný zdraví a štěstí.

Nalaďte se na správnou vlnu

Hudba je mocný lék. Pomáhá nám od úzkosti a správná melodie nás odprostí od těžkostí života. Nebojte se pustit si váš oblíbený song a zazpívat si, napětí z celého dne rychle zmizí.

Digitální detox

Rádio, televize, internet, odevšad se na nás každý den valí přehršel negativních informací. I když nám elektronika usnadňuje život, čas od času je dobré dát prostor mozku pro dobití baterek, může to zvýšit vaší odolnost. Naopak, dlouhé sledování televize vede k depresím a únavě.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.