Závod kolem Brněnské přehrady s délkou 14,1 km má za sebou teprve čtvrtý ročník, ale zájem rekreačních i tzv. profi běžců o účast neustále stoupá a stává se z něj takřka prestižní záležitost. Kdo z Brňanů neběžel kolem brněnského móře, jakoby snad ani nebyl, dalo by se s nadsázkou říct.

Krásný finiš v podání Kourka a Homoláče

Početný maďarský celek Benedek team opět do Brna vyslal hned několik favoritů a mezi nimi byl i na poslední chvíli přihlášený keňský běžec Lagat Julius Kiprono. Právě ten zřejmě nahradil dva původně zaregistrované borce, kteří vůbec nedorazili a to Kosgeie Chebiiho a Cheruiyota Meliho. Ve vývoji závodu Lagat zcela dominoval a s časem 43:38 min. jasně zvítězil. S více než půlminutovou ztrátou sváděli tuhý boj o druhé a třetí místo Jiří Homoláč (AK Kroměříž) a Lukáš Kourek (TJ Nové Město na Moravě). Ve finiši, který je navíc ještě do mírného kopce, o pouhou vteřinu nakonec vybojoval stříbro Kourek v čase 44:16 min. Vylepšil si tak chuť po Běchovicích, kde obsadil páté místo. Homoláč sice zkoušel Kourkovi především v druhé půlce několikrát utéct, ale nepodařilo se mu to ani v závěrečném cílovém stoupání. Čtvrtým v cíli byl domácí Lukáš Olejníček, pátým v pořadí pak Maďar Lajosz Berecz.

Letos bez Petry Kamínkové

Téměř úplná absence domácí ženské špičky výrazně ulehčila současné nejlepší slovenské vytrvalkyni Kataríně Berešové (TJ Obal servis Košice) cestu za dalším vítězstvím v tomto závodě, když v čase 50:22 min. protnula cílovou pásku. „Překvapilo mě, že nepřijel někdo z české ženské špičky, třeba Peťa Kamínková.“, řekla ke startovce Berešová. „Po náročných závodech to byla pro mě spíš oddechová akce. Běžela jsem si jen svoje tempo, ikdyž prvních 7 km bylo hodně rychlých. Proto jsem raději zvolnila a držela jsem se v zákrytu skupinky mužů." Až dvě minuty za ní doběhla do cíle první češka Pavla Zatloukalová (Salomon team – BK Elan Zruč). Třetí místo obsadila další Slovenka Lubomíra Maníková (SVK Dubnica nad Váhom, čas 55:01 min.)

Z pohledu běžce jednoznačně zážitek!

Po propršené noci se počasí nad Brnem nakonec jako zázrakem umoudřilo a ideální běžecké podmínky kazila snad jen vyšší vlhkost, mokrý asfalt, občasné kaluže nebo bláto v krosové části trati. Skvěle propracovaná organizace vylepšená na základě zpětné vazby od samotných účastníků byla vidět na každém kroku. Kilometrovníky, dvě občerstvovačky a třetí v cíli, okamžité výsledky, supertombola, ale také skvělé relaxační prostředí u vodní plochy přehrady, krásné lesy a spousty diváků, dělají z Vokolo Príglu vyjímečnou akci nejen pro Brňany.

Letos dorazilo ke startovní čáře 1160 mužů, z nichž nedokončili dva, a běželo 472 žen. Vzdala pouze jedna běžkyně. Novinkou byl závod čtyřčlenných teamů. Na poprvé se jich přihlásilo 36. „Chtěli bychom zavedením závodu čtyřčlenných týmů přivést na trať závodu i běžce, kteří třeba ještě žádný závod neběželi a mají z toho obavy. Vycházíme z myšlenky „Jeden za všechny, všichni za jednoho.“, řekl před startem k novince ředitel závodu Petr Božek. Podmínkou hodnocení týmu v konečném pořadí bylo, aby všichni jeho členové doběhli v rozmezí 30 vteřin.

„Letos jsem běžel potřetí a v nejlepším čase. Nejvíc jsem si to užil, žádná krize, jen příjemně prosluněný běh.“, řekl v cíli běžec Martin L. ze Zbýšova u Brna. Spokojenost a radost vyzařovala snad ze všech účastníků závodu, ale také z tváří dobrovolníků a organizátorů. „Skvělý závod, atmosféra i organizace, za což patří velký dík a pochvala!“, znělo odpoledne po závodě i během vyhlašování vítězů.

Výsledky

Fotogalerie I. – Monika Hlaváčová

Fotogalerie II. – Monika Hlaváčová

Fotogalerie III.

Fotogalerie IV.