Funkční hadříky jsou super, v létě chladí v zimě hřejí. Tedy pokud zvolíte správně.

Termoprádlo slouží především k odvodu vlhkosti (potu). Je oblíbené u sportovců, turistů ale i manuálně pracujících lidí. Neustálé inovace a nové technologie nám jeho výběr ale pěkně ztížily. Člověk už se skoro neumí ani správně obléct. Povíme vám v čem je gro termoprádla a co kdy jak vzít na sebe.

Celé „funkční“ kouzlo je založeno na principu využití takzvaného knotového efektu. Vlákno, různého tvaru do sebe nasákne jen minimální vlhkost a je schopno kapky potu transportovat vně prádla nebo do další vrstvy. Platí jednoduché pravidlo: Čím se více hýbete, tím rychlejší je transport vlhkosti.

Dnes už umíme vyrobit i materiál, který dokáže chladit. Při umělém zvětšení vlákna je dosaženo pocitu rychlejšího ochlazování. Využít je můžeme v létě nebo při dynamických sportech.

Úplně opačně fungují vlněné materiály, které do sebe vlhko nasáknou a transportují ho až ve formě par.

POLYPROPYLEN

Z tohoto úpletu najdete nejčastěji první vrstvu – lehká trika a tílka. Výhod je hned několik. Je to nejlehčí materiál, rychleschnoucí, prodyšný, spolehlivě odvádí pot a je částečně odolný vůči bakteriím a plísním. Dobře ho snášejí i alergici. Můžete ho prát i ve studené vodě v polních podmínkách. Vlákno je pevné, ale náchylné na vysokou teplotu žehličky. Snadno se taky zatrhne nitka a pak máte skutečně extra letní model i s větráním. Nevýhodu má snad jedinou, naoko není vidět, ale cítit je na sto honů. Natvrdo řečeno – prostě smrdí.

POLYESTER – PES

Pokud někdy nosíte PESa, jistě jste s ním velice spokojeni… Je to nejpoužívanější materiál při výrobě funkčního prádla. Má delší životnost a drží tvarovou stálost. Málo nasákává, ale proti polypropylenu má horší vodivost tepla. Prát se musí alespoň ve vlažné vodě s mýdlem.

Kdy je fajn ho mít na sobě? Záleží na gramáži

Letní varianty cool nebo light: běh, cyklistika, tenis, letní turistika, halové sporty, posilování, lezení, volný čas

Zimní varianta warm: zimní turistika, lyžování, běžky, outdoorové aktivity

POLYAMID (nylon)

Ze všech třech syntetických vláken je nejpevnější a má nejdelší životnost. Nevýhoda je, že je také nejdražší. Používá se často ve směsi – výstuha ponožky (pata,špička).

Většinou se přidává do směsí s ostatními syntetickými materiály. Je nutno prozradit, že valná většina produktů, co se nám dostanou do ruky, jsou směska syntetiky a elastomerů. Aby gatě pružily, rychle schly a nesmrděly, výrobci hledají ideální kombinace různých materiálů, aby zaujaly nás – zákazníky a byly o krok napřed před konkurencí.

Nechceš být tesilový sráč? Jdi do merina

Vlna má nejdelší tradici a je po desítky let testována přímo na lidech. Vlna merino se získává ze severských plemen ovcí a oproti syntetice je příjemná na dotek, lehká a hřeje i vlhká. Má schopnost termoregulace – „chytrá vlna“ se přizpůsobí podmínkám, kterým je vystavena. Naprosto boží je, že nesmrdí, ani když triko nosíte týdny. Menší nevýhoda může být pro někoho cena, ale dá se sehnat i kolem sedmi stovek.

Kdy je fajn ho mít na sobě?

Letní a zimní turistika, dlouhodobé vytrvalostní sporty v menší intenzitě, volný čas. Existují různé gramáže produktů. Komfort u letní verze je +10 až po minusové hodnoty u nejobjemnějších.

Vybírejte hlavně to, co vám sedne a líbí se vám to. První vrstva by měla být vždy na tělo, aby došlo k efektivnímu odvodu potu, další vrstvy ,,tak akorát“, aby vznikly vzduchové bubliny. Funkční materiály perte na 30°C, nepoužívejte aviváž a hlavně nežehlit! Takže ušetříte peníze za aviváž a čas strávený žehlením.

Mezi běžci je populární merino od firem Icebreaker a Smartwool:

Icebreaker

Smartwool