Doběhnout z Prahy na Karlštejn a dát si tam schůzku s finančním ředitelem? I tak může vypadat den Nikolaye Rozhoka, ředitele české centrály MoneyPolo. Běhá teprve šest let, naběhal už ale přes šest tisíc kilometrů. A běháním nakazil celou kancelář. Kdo si z jeho zaměstnanců povede nejlépe na týmových trénincích, které Nikolay Rozhok od listopadu vede, bude se moct za odměnu zúčastnit maratonu ve Švýcarsku.

Pamatujete si první impuls, který vás přivedl k běhu?

Docela přesně. Bylo to v květnu roku 2007, byl jsem s rodinou na procházce v Praze a potkali jsme dav lidí, kteří se účastnili maratonu. I když jsem nikdy před tím neběhal, myšlenka na maraton mi utkvěla v hlavě jako něco, co prostě musím zkusit.

Proč?

Byla to obrovská výzva. Běh je sport, který vyžaduje silnou vůli a odolnost. A já tak nějak mám ve své povaze touhu překonávat překážky, těžké úkoly a výzvy. I když ze začátku jsem nevěděl, jestli to vůbec zvládnu.

Začal jste hned trénovat?

Rok jsem běhal na běžícím pásu, ven jsem šel jen málokdy. V roce 2008 jsem se pak zúčastnil svého prvního maratonu. A až do letošního října to byl můj nejlepší výkon.

Jaké maratony už máte od té doby za sebou?

Od roku 2008 jsem byl pravidelně na startech všech pražských maratonů a půlmaratonů. Letos v říjnu jsem ale poprvé závodil také mimo Prahu, v Mnichově.

A hned jste překonal svůj dosavadní osobní rekord. Za kolik jste jej zaběhl?

Tři hodiny, čtyřiatřicet minut a sedm vteřin.

Máte spočítáno, kolik jste toho už dohromady naběhal?

Přes šest tisíc kilometrů, to už je jako poloměr Země (smích).

Máte v hledáčku další závody, kterých byste se chtěl zúčastnit?

Určitě, letos plánuji být na startu maratonů ve Varšavě, Vídni a snad i v Londýně.

Máte nějaký vysněný závod, na kterém byste chtěl jednou být?

Rozlišuji sny a plány. Plánem, na kterém teď usilovně pracuju, je účast na asi nejtěžším závodu v triatlonu Norseman v Norsku v roce 2016 – 4 kilometry plavání, 42 kilometrů běhu a 180 kilometrů na kole.

Jak se připravujete?

Chodím běhat třikrát až čtyřikrát týdně, třikrát týdně chodím se svým trenérem do posilovny a k tomu jsem začal plavat a chci se začít víc věnovat kolu. Za rok chci naběhat 2 tisíce kilometrů, na kole najezdit alespoň 1 500 kilometrů a naplavat asi 200 kilometrů. Součástí tréningu bude i příprava na Ironmana, triatlonový závod na Havaji, bez jehož pokoření se nemůžu zúčastnit ani Norsemana.

S jakými cíli do závodů půjdete?

Zvládnout to a nebýt poslední. Zkrátka neprohrát sám se sebou. Navíc je to skvělá možnost, jak se podívat do dvou míst s fantastickou přírodou – na Havaj a norské fjordy.

Jak se dá tak náročný tréninkový cyklus skloubit s pracovním a rodinným životem?

To je na tom to nejtěžší. Od rodiny mám schválený běh jen do sedmi do rána, dokud spí. Tak vstávám v pět, jdu si zaběhat, do půl osmé jsem doma a můžu se věnovat rodině, která právě vstává.

Kam chodíte běhat nejčastěji?

Jezdím v Praze na Ladronku. Je to skvělý park, je rovinatý a má výborný povrch, v létě se tam dá běžet trávou. Jeden okruh navíc měří přesně čtyři kilometry.

Takže si před prací dáte jedno kolečko?

Dám je nejméně tři, dvanáct kilometrů je už pro mne minimum.

Co vaše pověstné výlety na Karlštejn?

Karlštejn jsem objevil, když jsem se připravoval na jeden z maratonů. Už mě nebavilo běhat pořád dokolečka v parku, tak jsem zašel do knihkupectví, koupil si mapu okolí Prahy a právě na Karlštejn zapíchl prst s tím, že je v ideální vzdálenosti a že bych tam chtěl doběhnout. Teď tam běhám pravidelně, za tu dobu jsem našel i kratší cestu, která mi trvá jen dvě a půl hodiny. Většinou mě tam pak vyzvedává manželka nebo náš finanční ředitel.

Jste vysoce postavený manažer. Pomáhá vám běh i v pracovním životě?

Určitě. Běh je pro mě chvíle, kdy se mi úplně vyčistí hlava. Nad ničím nepřemýšlím, nemusím nikomu na nic odpovídat ani brát telefony. Je to očišťující.

Vidíte nějaké paralely mezi během a byznysem?

V obou je důležitá strategie i intuice. Je dobré mít vše naplánované, ale zároveň být připraven na to, že ne vše může jít podle plánu. Když se cítím dobře, přidám, když hůř, raději uberu.

K běhu se prý snažíte přivést i své zaměstnance.

Je to tak. Myslím, že zdravý životní styl si projevuje i v práci. Ti, kteří ho dodržují, ode mě dostávají extra odměny. Navíc od listopadu jsme s kolegy odstartovali společné týmové tréninky, začali jsme na osmi kilometrech. Kdo si povede nejlíp, může se mnou odjet na maraton ve švýcarském Zermattu, který plánuju na příští srpen.

Co běžecké rituály, máte nějaké?

Rituál přímo ne, ale řekl bych suvenýry. Mám své „šťastné boty“. Běhám v nich už několik let, a i když už dávno existují technologicky vyspělejší modely, dokud se nerozpadnou, nevyměním je. Mám i své „šťastné ponožky“, bez kterých na žádnou závodní trať nevyběhnu. K těm ale tak pevný cit nemám, a na rozdíl od bot je občas i vyměním (smích).

Nikolay Rozhok je ředitel české centrály MoneyPolo a jednatel britské společnosti Mayzus Financial Services Ltd. v České republice. Před nástupem do společnosti v roce 2008 působil na pozici CEO ve firmě Euro Financial Corporation. V roce 2000 ukončil studia na Tula State University obor Accounting and Auditing. V letech 2005 až 2007 absolvoval studium MBA na University of New York in Prague. Hovoří plynně česky, anglicky a rusky. V České republice žije trvale od roku 2006, je ženatý, má dvě dcery.

• Denně uběhne minimálně 12 kilometrů • Během 6 let uběhl přes 6 tisíc kilometrů • Zúčastnil se 7 maratonů, v roce 2014 plánuje další 4 • Osobní rekord zaběhl letos v říjnu v Mnichově: 3 hodiny, 34 minut, 7 vteřin • Za rok chce v přípravě na triatlon naběhat 2 tisíce kilometrů, na kole najezdit 1 500 kilometrů a zaplavat 200 kilometrů