Správný běžec slaví Štědrý den během. Duch vánoční pospolitosti se dá přenést i na stezky do lesa. A dýchat ho tady můžete ještě hlouběji. Tak třeba na tradičním happeningu v Krčském lese v Praze.

Jen málokdo mohl vstávat už za světla, neboť se startuje v osm. A dávat si budík v tento den, k tomu tahat z postele děti a z garáže pro ně kola, aby zmákli celou štrapáci?

Liduprázdným sídlištěm na Roztylech rázují jen oteplákované postavy, směřující do stále ještě temného lesa. Světlo svíček vede k Velkému altánu jako k Perníkové chaloupce. Jenže tady nehrozí čarodějnice, ale přivítá vás laskavé slovo Pavla Frčka, jednoho ze zakladatelů pražské Ligy 100 a zdejší vánoční akcičky.

Ozdobený stromek zůstane mrkvičkami, kousky cukroví i semínky jako vánoční dárek pro zvířata. Teď ale ještě ne, dav by je vyplašil. Na trať se vydává rekordní počet 187 běžců, další blízcí čekají „v cíli“.

Šestikilometrový okruh vede k Hrádku přes most tam a zase lesem zpět. Čelní skupinka skoro závodí, další dvojice běží svým tempem a vesele klábosí, také vlci samotáři užívají dechberoucí panoramata pražského lesa s vycházejícím sluncem.

Je lehce nad nulou, nádherně svěže. Za posledních dvanáct let mrzlo jen třikrát.

„Opravdu úžasná atmosféra,“ povídá Štěpánka Hilgertová, dvojnásobná olympijská vítězka, mistryně světa na divoké vodě, žena, co užila lesk největších sportovních akcí planety. Tady běží s manželem Lubošem ukryta ve skupině.

Na poslední chvíli přiběhl z nedaleké „kanceláře“ v IKEMu profesor Jan Pirk, tamhle je Blanka Golobovová, šéfredaktorka běžeckého magazínu Run. Zezadu útočí velerychlý „lišák“ Michal Kovář v tradiční čepici. Ten chybí málokde.

Tempo drží Jan Strangmüller, stále třetí nejlepší Čech z havajského Ironmana. Ke konci pole se drží statečně s českou vlajkou na bundě Karel Matzner. „Bude tu někdo, kdo oslaví čtyřiaosmdesát?,“ ptá se pak moderátor Frček. Skoro třetina premiantů, ale taky Luděk Jiran – ten nechyběl za třicet let ani jednou.

Většina pole se pak shlukne okolo stromečku u altánu, Evžen Ge zastrčí krákající Sáru a vytasí kytaru, objeví se housličky a všichni dostávají pěvecké party se čtyřmi koledami.

Pak si potřesou rukama, někde lehce zavlhne dojetí, jinde stačí pohled. A šupem domů za nejbližšími, kteří na tuhle (běžeckou) rodinnou sešlost nemohli. Byl to (vánoční) bezva běh.