Jak na nový rok, tak po celý rok, znáte to. Kdo neběhal po silvestrovské noci, ostudy? Odpolední párty pod kulisami konopišťského zámku stála za to. I když letos byl na rozdíl od loňska vypuštěný rybník, kolem něhož se tradičně krouží. Vyhrál 25letý benešovský rychlík Matyáš Pokorný, který atakoval loňský traťový rekord Daniela Noaha (17:48 vs. 17:21).

U přírodního divadla (proboha, proč tu není víc open-air rockových festivalů?) se před druhou sešel početný dav. Tady historický počet čtrnáctiletých dějin padnul – udalo se 114 čísel. „Hodně lidí přitáhlo zařazení do nového seriálu Běžce Podblanicka,“ říkal šéf Jan Mayer, který účastníky po doběhu odměnil slzou šampáňa. Slavil nejen běh, ale i pětašedesáté narozeniny.

Potřást rukou mu přišla i zajímavá jména. Krom elitních borců „lišáka“ (ano, zase měl tu chundelatou čepici a jen těsně nevyhrál…) Michala Kováře, nebo Michala Šatry a Rudy Jánošíka, taky třeba Ladislava Císařovská. Jedna z prvních českých Ironmanek na Havaji (v roce 2006 tam byla 54. za 10:22:21) se ukázala po dlouhé době na české půdě. Přijela golfíkem se švýcarskou značkou a vyhrála mezi ženami, byla desátá absolutně!

Stejně jako loni se tady ukázala na „dojezdné“ z nedaleké chalupy bývalá poslankyně Kateřina Jacques, která má za sebou za dva roky už docela bohatou běžeckou kariéru. Nedávno absolvovala i skoro stovku na čtyřiadvaceti­hodinovce Miloše Škorpila, anebo se svým Martinem Bursíkem koloběh 48 km z Řípu do Prahy. Těsně za ní přiběhla do cíle Simona Vlašimská, vítězka loňské Women´s Challenge RunCzech. Opět s kočárem, kde se vezla malá Terezka… Lenka Wallenfels měla nejvěhlasnějšího kouče, její muž Jirka, vítěz mnoha velkých běhů, zůstal tentokrát v kulichu a bundě.

Ti všichni dali dvě kola, 5,4 km. Omladinu a ty, co si na delší netroufli, čekalo jen jedno, 2,7 km. Jako nejmladší ho zdolal pětiletý Toník Čejka. Jen o pět minut rychleji než uběhl dvě kola 77letý Josef Slabý z Votice.

„Chceme zavést tradici, aby každé městečko v okolí mělo svůj běh,“ dodal šéf Mayer při preview nového seriálu. Na Konopišti se běží v červnu ještě tradiční desítka. Běžec Podblanicka už má svůj web a nabízí 13 závodů, dalším v řadě je 18. ledna Běh na Blaník ve Vlašimi. Že by zemi už bylo natolik těžko, že se chystá probouzení rytířů? Přijeďte se podívat.