Sotva jsme se v novém roce stačili trochu rozkoukat a zlehka začali uvažovat o nějakém „teď už vážně“ tréninku na sezónu, mnohé registrace na letní závody už jsou v plném proudu. A jelikož o některé akce je opravdu obrovský zájem a kapacita hor, ač se to nezdá, je také při závodech omezena, ráda bych vám připomněla pár termínů, které se oplatí ohlídat. Sama totiž moc dobře vím, jak takové prošvihnutí registrace bolí.

V poslední době, hlavně na Moravě, přibylo několik dalších horských běhů a extrémních závodů typu „skyrunning“, které začínají lákat tolik sportovců, že může být problém se na jejich startovku dostat.

1, 24 hodin na Lysé hoře

První důležitý termín v kalendáři se už blíží – 24. ledna v Beskydech odstartuje druhý ročník závodu 24 hodin na Lysé hoře. RC Sepetná a penzion Sluníčko v Ostravici budou letos poskytovat zázemí pro 880 závodníků. Ti budou kroužit na zhruba 11,5km okruhu s převýšením 765 metrů. Trasa běžce povede po červené turistické značce až na Lukšinec a dále traverzem na Malchor pod nejprudší místo – severní sjezdovku. Dolů z Lysé hory se bude sbíhat po červené opět na Lukšinec, kde se okruh kříží. Na tento skvělý závod už přihlašování bohužel skončilo, avšak nemusíte zoufat – s registračkami se ještě stále obchoduje na fóru, sledujte zde. Pokud se na start zrovna nehrnete, můžete přijít alespoň fandit. Ve dne v noci, závoďáci budou za podporu určitě moc rádi. Závod odstartuje v 11:00 hodin v prostoru Pily v Ostravici.

2, Rock Point – Zimní výzva

Dalším a ještě delším zimním závodem je Rock Point – Zimní výzva – extrémní závod dvojic. Trasu je nutné absolvovat pouze po svých, k usnadnění postupu v zimním horském terénu však můžete použít jakékoli lyže, sněžnice, mačky a lyžařské či trekové hůlky. Distance jsou dvojí – LONG 250 km a SHORT 150 km. Závodníci obou tras se mohou těšit na všechny hlavní vrcholy Jeseníků a Orlických hor, konkrétně je trasa zavede jak na nejvyšší horu Moravy Praděd, tak poté na Mravenečník, Paprsek, Kralický Sněžník, Suchý vrch i Velkou Deštnou. Loni byly podmínky při závodě velmi extrémní a celý závod tak dokončily pouze 4 týmy! Letos se na startovní čáru v Šumperku 22. února postaví vedle dalších borců také loňští vítězové Tom Petreček a Roman Šinkovský. Můžeme se tedy opět těšit na zajímavé dvou či třídenní zápolení a úžasné výkony na trati. Registrace je stále možná zde.

3, Rock Point – Horská výzva

Známějšími podniky (rozumějte snáze-absolvovatelnými pro smrtelníky) budou ale spíše závody Rock Point – Horská výzva (horský běh / treking dvojic), letos jako celý seriál. Jednotlivé akce se budou konat v průběhu jara a léta v Jeseníkách, na Šumavě, Krušných horách, na Slovensku a v Krkonoších. Délky závodů jsou už snesitelnější a dokonce si vyberete ze tří tras – cca 70, 35 a 15 km. Zde buďte ve střehu – registrace se spouští 6.1. ve 20 hodin, a to tady.

4, Viessmann – Jesenický zimní triatlon

Kdo by 22. února smutnil nad koncem Lysacupu, můžu vás ujistit, že rozhodně není všemu zimnímu pobíhání po horách konec. Hned následující víkend – 1.3.2014 pořádáme na Pradědu Viessmann – Jesenický zimní triatlon. Ze startu v Karlově Studánce se na bajku vydáte 8,5 km vzhůru na chatu Kurzovní, následně absolvujete dva 4 km běžkařské okruhy a v závěrečné běžecké části (5,5 km) se dočkáte nádherného výhledu ze samotného vrcholku Pradědu. Závod se letos pojede jako Mistrovství České i Slovenské republiky v zimním triatlonu a pevně věříme, že co do konkurence, skvělé atmosféry a slunného počasí bude závod stejně vydařený jako minulé ročníky. Propozice závodu si můžete prostudovat zde.

5, Perun SkyMarathon

Zcela novým závodem na poli dlouhých horský běhů bude Perun SkyMarathon, který rovnou obdržel statut Mistrovství ČR a poběží se 3.5.2014. Startovní výstřel zazní v Oldřichovicích a následně poběžíte stále v terénu a těžkých technických cestách – absolvujete 5 vydatných stoupání, 4 technické seběhy a z celé délky vás podle slov pořadatele čeká jen 1500 metrů asfaltu. To vše vás zavede k jedinému cíli na vrcholu Javorového vrchu, kde 41 km dlouhá trať s 2805 metry převýšení končí výběhem zdejší sjezdovky. Limit byl stanoven na 400 závodníků, v této chvíli je borců registrováno už cca 340. Proto dlouho neváhejte a přihlašujte se.

6, Střecha světa

O den později, tedy 4.5.2014, se v Beskydech chystá další novinka, a to Střecha světa – Beskydský horský maraton jednotlivců. Z Morávky přes Travný, Bílý kříž, Malý Polom, Slavíč, Kotař až do Morávky překonáte 42 kilometrů dalekých a 1470 metrů vertikálních. Velmi motivační jsou zde netradiční ceny – vítěz závodu by měl odjet na expedici do pohoří Pamír na Leninův štít (7134 m) s CK PAMIR7000 (bez letenky). Mrkněte se na další informace o závodě.

7, Radegastova výzva

17. – 18. května vás možná překvapí další nová akce, kterou je Radegastova výzva 2014. Hlavní motivací nového horského Ultra Trail závodu na 24 hodin je vytvořit neziskovou sportovní akci, která finančně přispěje na Haimaom – nadaci na podporu transplantace kostní dřeně. Závod je vypsán pro tříčlenné štafety se zázemím na chatě Koksař v Trojanovicích – Ráztoka. Na okruhu dlouhém 10,3 km s převýšením 554 metrů změří závodníci své síly formou štafetového závodu. Trasa vede mimo jiné i kolem památné sochy pohanského boha Radegast. Web bude spuštěn již brzy tady.

8, Valašský HRB

Poslední květnový den nás čeká již 2. ročník krásného závodu Valašský HRB. Po Hornovsacké magistrále („hřeben beskydských vrcholů“) si můžete zaběhnout 15, 30 nebo 50 km. Poběžíte mimo silnici, trasa vás povede po značené turistické pěšině plynule vlnitým terénem, to vše v nádherném prostředí krásných lesů s inspirativními výhledy do okolí. Trasa 30 km navíc získala statut Akademického Mistrovství ČR v horském běhu. Organizátoři mottem závodu vzkazují, že Stačí odvaha!, a chtějí tento druhý ročník posunout ještě dál pro maximální spokojenost a zážitek závodníků. Registrovat se můžete od 12.1. na této adrese, limit závodníků byl prozatím určen na 514.

9, K100 – Krakonošova stovka

Polovina června – nejstarší horské ultra v České republice, tento dálkový pochod, chcete-li běh, na 100 km za 24 hodin se zrodil v roce 1966. Trasa má převýšení 3900 m a vede: Vrchlabí, Žalý, Horní Mísečky, Harrachov, Vosecká bouda, Špindlerovka, Strzecha Akademicka, Bialy Jar, Slasky Dom Sněžka, Pomezní boudy, Pec pod Sněžkou, Vrchlabí. Můžete si vybrat trasu dlouhou 10, 25, 55 nebo 100 km. Krakonošova stovka je dalším kvalifikačním závodem pro závod Ultra Trail du Mont Blanc. Web závodu.

10, LH4 – Lysohorský čtyřlístek

Největší špička českého skyrunningu se zajisté sejde 2.8.2014 na Mistrovství republiky v Ultra Sky Marathonu – Lysohorský čtyřlístek. Loňský první ročník slavil obrovský úspěch, což se dalo očekávat už vzhledem k oblíbenosti Lysacupu. Kdo nemá potuchy, o co se jedná, vězte, že v tomto závodě budete vybíhat a sbíhat Lysou horu snad ze všech možných stran – celkem na vrcholu stanete 4 krát a za 68 uběhnutých kilometrů tak nastoupáte přes 4000 m. Ačkoli se registrace spustí až prvního března, limit závodníků je poměrně nízký (280), a proto nad svou účastí začněte polemizovat raději ihned. Na informace koukněte zde.

11, INOV-8 Hostýnská osma

9. srpna odstartuje již 3. ročník INOV-8 Hostýnské osmy – turisticko-běžeckého závodu jednotlivců a dvoučlenných týmů. Trasa vás provede křížem krážem Hostýnskými vrchy, celkem 64 km s převýšením 3000 m. Kapacita závodu je stanovena na 550 závodníků, přičemž 500 se může registrovat online a 50 na místě. Přihlašování bude spuštěno 9. února na těchto stránkách.

12, Salomon Slezský maraton

V polovině srpna se můžete těšit na velmi oblíbený horský maraton v krásném prostředí Beskyd – Salomon Slezský maraton 2014. Ten i letos slibuje vynikající sportovní výkony, krásné zážitky, bohatou tombolu a přátelskou atmosféru, ostatně tak, jak tomu bylo v obou minulých ročnících. V průběhu závodu se podíváte na místa jako je Kozubová, Košařiska, Ostrý, Kamenitý, Slavíč, Velký Polom a v závěru trasy vás prověří ještě krásný výběh sjezdovky Severka. Na startovce už najdeme 280 borců a borek, kde mezi známými jmény nechybí ani TOP 3 muži a ženy loňského ročníku. Na startovní čáru v Dolní Lomné se bude moct postavit maximálně 400 závoďáků, proto se tady koukněte a rychle se rozhoupejte.

13, P100 – Pražská stovka

Začátek prosince. Trať posledního ročníku byla dlouhá 145 km s převýšením 5000m. Kormidelníkem tohoto závodu je Olaf Čihák, který v amatérských podmínkách dokázal nemožné a z akce se pomalu stává mega akce. P100 má obrovský potenciál a čeká na svého velkého sponzora typu Adidas, Salomon apod. Každý kdo dorazí do cíle, si může připsat 3 body, které se mu budou hodit do kvalifikace na Ultra Trail du Mount Blanc. Stránky závodu. Pražská stovka má i svou čile komunikující skupinu na Facebooku.

14, Adidas – Continental Beskydská sedmička

Nakonec odkazuji na již tradiční a dobře známý závod Adidas – Continental Beskydská sedmička, letos v termínu 5. – 7.9.2014. Tento extrémní přechod Beskyd Javorový – Javorník je také Mistrovstvím České republiky v horském maratonu dvojic. Náročný profil trati s více než 5 tisíci výškovými metry a početné startovní pole pasují Beskydskou sedmičku mezi top extrémní závody konané na území ČR. Byť tento závod startuje až za tři čtvrtě roku, na startovce už napočítáme přes 2500 závodníků. Letošní kapacita startovní čáry byla stanovena na 3 tisíce hlav, tak příliš nevyčkávejte – zanedlouho už se s registračkami bude obchodovat opět jen na chatu. Get inspired here beskydskasedmic­ka.cz.

Odkazy na všechny výše zmíněné závody naleznete v naší termínovce, o dalších eXtreme akcích se můžete informovat na www.extremnizavody.cz, www.caes.cz, www.rogaining.cz nebo na stránkách www.skyrunning.cz.

Běhejte, plánujte, registrujte, buďte akční a hlavně to vše přežijte ve zdraví :-)

Kdo by měl zájem zapojit se jako organizátor či jakkoli jinak pomoci, kontaktujte mě na: luciematerova@gmail.com, www.matera.cz. Budeme moc rádi a určitě se domluvíme.

Horám a sportu zdar!