Tato extrémní vytrvalostní akce je jako zrcadlo. Řekne vám bez výmluv a servítek, v jakém stavu se vaše tělo zrovna nachází. Někdo bude příjemně překvapen, jiný možná zjistí, že si jen něco namlouval, ale pravda o stavu jeho těla je jiná.

Do závodu ADIDAS 24 HODIN NA LYSÉ HOŘE mám pro vás sedm rad, které vycházejí z mých zkušeností:

  1. Na start nejdi s žádným zraněním nebo nemocí! V závodě se to může jen zhoršit.
  1. Snaž se být co nejlehčí a netahej sebou žádnou zbytečnou zátěž! Zvol si lehké a teplé běžecké boty, žádné těžké kotníkové pohory. V depu se vždy převlékneš do suchého a občerstvíš. Oblečení si vyber podle venkovních podmínek a teploty. Jídlo na trať sebou brát nemusíš.
  1. Vem si boty, ve kterých jsi už šel a které tě netlačí. Před závodem si řádně ostříhej nehty na nohou! Měj náhradní ponožky a náplasti na puchýře! Namaž si chodidla, prsty na nohou, rozkrok a podpaží MOHUTNOU vrstvou dětské vazelíny nebo indulony. Co klouže tak se neoprudí!
  1. Zalep si náplastí prsní bradavky. Při použití funkčního spodního prádla dochází často k totálnímu rozedření “těch čuplíků co se zimou naježí” :-)
  1. Před dlouhým extrémním výkonem je vhodné úplně si vyholit rozkrok a podpaží. Žmolky z chlupů v kombinaci se solí potu dokážou rozedřít do krve každou pokožku a zastaví i hodně odolné jedince!
  1. Nepoužívej energetické přípravky, které nemáš odzkoušené v tréningu! Ber to co žaludek dobře snáší. V závodě s ničím neexperimentuj!
  1. Pamatuj na to, že jak tvé tělo tak i tvá psychika prochází během závodu určitým vývojem! Počáteční startovní nadšení a euforie pozvolna střídají obavy ze selhání těla či mysli. Je to normální proces.

Loňský vítěz Honza Zemaník dodává: „Ač se to nezdá a mnozí si myslí opak, já jsem přesvědčen, že to bude letos o dost těžší než v minulém roce.“

„Zopakovat loňské výkony dá hodně zabrat, protože není sníh. Hlavně seběhy dají zabrat. Člověk se bude muset soustředit na každý krok, ne jako před rokem, když bylo dost sněhu a dalo se to v pohodě seběhnout.“

„Navíc meteorologové hlasí velké mrazy, takže to nebude v žádném případě příjmené. Určitě budou potřeba nesmeky nebo boty s hrotama!“

„Takže dávejte na sebe pozor. Potkáme se na startu. A doufám, že i na trati.“