Vypít tolik šálků za jeden jediný den? Pro někoho naprostá šílenost. Ale pozor.

Právě takové množství vám může snížit riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu. A pokud se bojíte kofeinu, tak nepanikařte. I bez něj to funguje téměř stejně.

Studie, kterou předložila Americká diabetická asociace, uvádí, že kombinace látek obsažených v kávových zrnech může ovlivňovat energetický metabolismus těla.

Především jedna složka, a to kyselina chlorogenová, může snižovat hladinu cukru v krvi. A je jedno, jestli pijete kávu s kofeinem nebo bez.

Vědci zjistili, že káva s kofeinem i bez je spojena se snížením rizika vzniku diabetes. A to tím více, čím více kávy pijete.

Frank Hu, profesor epidemiologie a výživy na Harvard School of Public Health, a jeho tým analyzovali 28 studií, v nichž probíhal výzkum 1,1 milionů osob a 45 335 případů diabetes 2. typu.

Testovaní v nich byli sledováni od deseti měsíců až po dvacet let. Při srovnání těch, kteří nikdy kávu nepili nebo jen velmi zřídka, a pravidelných „pijáků“, bylo zjištěno, že konzumenti kávy mají nižší riziko vzniku diabetes 2. typu.

Jeden šálek denně snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky průměrně o 8%, dva šálky o 15%, tři o 21%, čtyři o 25%, pět o 29% a šest o celou třetinu.

Vědci také přišli na to, že u těch, kteří pijí kávu s kofeinem, se riziko propuknutí diabetes snižuje o 9%, u bezkofeinové kávy pak jen o 6%.

Dr. Hu a jeho tým se domnívá, že za vším stojí některé látky obsažené v kávě, které ovlivňují metabolismus glukózy. Zdůrazňuje přitom hlavně zmiňovanou kyselinu chlorogenovou.

„Tato kyselina může redukovat vstřebávání glukózy ve střevech,“ tvrdí Hu a dodává: „Káva je také dobrým zdrojem hořčíku, který je dáván do souvislosti právě s nižším rizikem vzniku diabetes 2. typu.“

Tato studie byla publikována v letošním únorovém čísle „Diabetes Care“ Americké diabetické asociace.

Foto: triiskel.devi­antart.com