Bude se nocovat ve spacáku ve frontě? Jako za komančů na favority s přehazkou a berany? Anebo na podzim v Plzni na fotbalovou Ligu mistrů? Pečecká desítka, tradiční silniční jízda, vyprodala poprvé v 35leté historii kapacitu, ještě k tomu rekordní, 1200 čísel. „Posledních padesát dáme k dispozici ráno před startem,“ slibuje Petr Lhota z pořadatelské­ho týmu.

Jak to bude vypadat? „Počítám, že od osmi hodin otevřeme prezentaci. Kdo dřív přijede, bude mít štěstí,“ dodává. „Loni se na místě se hlásilo už jen 55 lidí. A nakonec běžel rekordní počet 818. Ale vyprodáno nebylo,“ nebojí se komplikací.

Trať je obrátková – tam a zpět s mírným kopečkem, všechno při starém. Registrace probíhá ve sportovní hale, kde najdete i miniexpo se stánky a masážemi. Kousek z náměstí i od vlakového nádraží. Dětské závody začnou od 8.30, kategorie půjdou na přeskáčku, aby ti nejmenší nemuseli vstávat. Takže si najděte na webu http://www.pecky10km.cz/ přesné časy pro své ratolesti. V 10.10 se v parku běží lidový běh na 1609 metrů.

Po rychlém otvíráku v Kbelích před týdnem tu mnozí běžci v druhém dílu Mizuno Running Cupu ještě posunou svá maxima začátku sezony. Traťové rekordy drží Keňan Ezechiel Ngimba 29:00 z roku 2009 a Jana Klimešová 34:50 už třináct let…

Elitní běžce Vítka Pavlištu, obhájce prvenství Ondru Fejfara (31:17) a spol. může vytáhnout čerstvě ohlášená hvězdička David Kiprono Metto z Keni, jehož polský manažer Unipes teamu vyhlašuje jasný útok na třicetiminutovou bariéru.

Což ovšem podepíše i počasí. Obvykle tu fouká podle cyklistického pravidla – vždycky proti. „Dnes psali ze severozápadu, tedy bočák do zad na cestě zpět. Ale to se může změnit, však to tady znáte,“ směje se Petr Lhota, sám znamenitý běžec. Jinak teplo přes deset, tedy jasně na kraťasy.

Na co se ještě můžete těšit? Po loňském úspěchu se hodnotí soutěž týmů (3 muži + 1 žena), jíž loni ovládli liberečtí Pomalí kluci s ozdobou v podobě Venduly Peteříkové. Pro nejlepší čeká prémie na obrátce, tři tisíce korun za čas pod 29 minut.

Pro další domácí buchty v cíli. „Ale už asi ne pro všechny, naše tety nestačí péct,“ povzbuzuje Lhota ke spěchu do cíle. Víno od vinařství Vondrák z Mělníka – Cuvée Turbovická, české zemské víno, růžové rosé – s etiketou závodu – tedy limited edition – už ovšem za peníze, snad zbyde na každého zájemce.

Pořadatelé oceňují zdejší veterány se 16 starty, tedy přesně tolik jich měl Jarda Kvaček, jeden z party zakladatelů, jehož jméno závod nese.

Další informace o seriálu Mizuno Running Cupu najdete zde: http://www.mizuno-running-cup.cz/