Závod v Brněnských Lužánkách se pořádá nepřetržitě od roku 1946. Ženy absolvují čtyři okruhy o celkové délce 6400 m, muži pak o jeden okruh více, tedy 8000 m.

Kromě dospělých byly připraveny i závody pro mladší běžce. Počasí tento rok běžcům přeje celou zimu i jaro nadprůměrnými teplotami. Pamatuji si minulý rok, kdy jsem v této době běžel závod v Adamově a pořádně jsem vymrzl. Dnes jsem přišel v krátkém tričku a ze závodu šel v trenkách a tílku.

Na start hlavního závodu se postavil i keňský běžec Joel Maina Mwangi a už od prvních metrů se chopil role vedoucího závodníka. Většinu běžců postupně předbíhal o kolo, aby nakonec vyhrál a časem 22:41 stanovil nový rekord závodu. Druhý doběhl maďarský běžec Tamás Nagy (24:26), kterého následoval Daniel Orálek (24:46).

„Běželo se mi dobře. Teplé počasí je skvělé, letošní jaro mi vyhovuje. Jsem rád, že závod se vrací k tradici, v 80. letech to byla velká běžecká akce.“

„Rovina je pro mě ideální, na rozdíl od startu do kopce jako je například u Běhu kolem Myslivny. První kilometr byl pod tři minuty, s tím jsem spokojený.“

„Co se týká dalších závodů, tak chci určitě doběhat Brněnský běžecký pohár, pak mě čeká padesátka v Castel Bolognese v Itálii a potom KEYS100 – 100 mil na Floridě,“ řekl po závodě Daniel Orálek.

Kategorii žen bezkonkurenčně ovládla Tünde Szabó (22:03), která by naložila i většině mužů. Druhá doběhla Slovenka Ľubomíra Maníková (22:59), třetí pak Martina Uvizlová (23:49).

Pořadatelé se předvedli v dobrém světle, vše fungovalo rychle, dostatek sociálních zařízení, místa na převlečení a uložení svršků.

Výborná atmosféra, perfektní diváci podél trati a DJ. Co víc si přát.

Výsledky – muži absolutní pořadí

Výsledky – ženy absolutní pořadí

Foto 515× – Magda Krejčová – závod žen

Foto 545× – Jaromír Marek

Foto 54× – Hana Prušková