Navzdory kulminujícím přípravám na Sportisimo 1/2Maraton Praha, který už příští sobotu zahájí letošní sezonu RunCzech běžecké ligy, se pořadatelé těší z hvězdného obsazení pro květnový pražský maraton. Dvacáté narozeniny Volkswagen Maratonu přijede oslavit přímo na trati 11. května jeden z nejrychlejších maratonců planety Moses Mosop z Keni.

Jeho start potvrdil David Savija, jeden z manažerů mezinárodní skupiny IAC. „Po zranění kolene v přípravě na Bostonský maraton (21. 4., pozn. red.) jsem myslel, že moje jarní sezona zmizela v nenávratnu. Ale pak jsem dostal pozvánku do Prahy a jsem šťastný, že tady mohu běžet,“ řekl 29letý keňský běžec.

„V roce dvacátého výročí maratonu v Praze bychom rádi představili nejsilnější pole v historii, kterou už psala taková jména jako Paul Tergat, Haile Gerbselassie, Patrick Makau nebo Zersenay Tadese,“ řekl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru, který se pyšní Zlatou známkou IAAF nejvyšší organizátorské kvality.

„Život maratonce je vydlážděn výzvami, tvrdým tréninkem a šancemi. Proto přijedu do Prahy a chci tady běžet na 2:06. Hodně jsem o trati i místě slyšel od dalších předních běžců a vím, že mě čeká nevšední zážitek,“ dodal Mosop.

Pouze jediný člověk na světě běžel maraton rychleji než on. Byl jím o pouhé čtyři vteřiny Geoffrey Mutai (2:03:02) ve stejný den před dvěma lety v Bostonu. Jenže tamější trať nesplňuje podmínky certifikace pro světový rekord…

Mosop to tady dokázal hned při své maratonské premiéře! Hned při druhém pokusu vyhrál maraton v Chicagu v traťovém rekordu 2:05:37. O rok později doběhl třetí v Rotterdamu za 2:05:03.

Říkají mu Big Engine – Motor, protože dokáže běžet rychle nesmírně dlouho… Průpravu na to získal, jak jinak, než na kratších tratích. Zúčastnil se olympiády v Aténách 2004, má bronz z mistrovství světa v Helsinkách 2005 z běhu na 10 000 metrů, v roce 2007 byl druhý na mistrovství světa v krosu v Mombase. Má také nejlepší světový výkon na 30 km na silnici. Olympijský start v Londýně 2012 mu překazilo zranění.

Mosopa trénuje Renato Canova. Za ženu má půlmaratonskou světovou rekordmanku Florence Kiplagat a spolu vychovávají dcerku Aishu. Běhají také oba jeho bratři Elias a Philemon.